Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google ettől a csiptől várja a kvantumszámítógépes áttörést

2018.03.07. 17:34

A Google bejelentette, hogy megvan a processzor, amellyel a mai számítógépeknél gyorsabb kvantumszámítógépeket fognak tudni építeni – írja az Engadget. Az új rendszer elsősorban a fejlesztéseket fogja segíteni, de a cég szerint ez lehet az első, amely képes lesz meghaladni a hagyományos számítógépek teljesítményét.

Bár a kvantumszámítógépek fejlesztése az utóbbi években elég forró terület, és a kutatók azt ígérik, hogy már elérhető közelségben vannak a valódi kvantumszámítógépek, amelyek simán kenterbe verik a mai gépek számítási teljesítményét, ma még inkább csak a laborokban működő, kezdetleges prototípusokról beszélhetünk.

Az egyik legnagyobb akadály ma a kvantumszámítógépek előtt, hogy elég limitáltak a hibakorrekciós lehetőségek, így csak kínkeservesen növelhető a már megépített rendszerek mérete. A kvantuminformatika alapegysége, a kvantumbit vagy qubit ugyanis meglehetősen instabil kreálmány, amely nagyon érzékeny a környezeti hatásokra. A legtöbb mai rendszer ezért néhány száz mikroszekundumon át képes csak fenntartani a hatékony működéséhez szükséges állapotot.

Az új kvantumprocesszor neve Bristlecone, és 72 qubitból áll. Persze a qubitok száma nem minden, de a Google mérnökei szerint az új rendszer felépítése lehetővé teszi azokat a fejlesztéseket, amelyekkel elég alacsony hibaarányt érhetnek majd el ahhoz, hogy a rendszer kellően stabilan működjön.

A Google már évek óta nagy erőket fordít a kvantumszámítógépek fejlesztésére. Még 2014-ben mutatták be a D-Wave nevű cég által gyártott gépüket, amelyhez szintén nagy reményeket fűztek, de az a rendszer némileg más elven működik, mint a legtöbb próbálkozás, és sok szakértő szkeptikus vele szemben.

De a többi nagy techcég, például a Microsoft és az IBM is mindent megtesz azért, hogy úttörők lehessenek a kvantumforradalomban, még ha egyelőre nem is világos, hogy mikor is fog ez eljönni. Mindenesetre Magyarország se akar belőle kimaradni: az egy hónapja megalakult nagy magyar kvantumösszefogásról itt írtunk részletesen.