Árpád
-2 °C
4 °C

Az egyik legnagyobb üzletlánc szerelői az ügyfeleikről jelentettek az FBI-nak

2018.03.07. 10:41

A Best Buy, az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházlánca titokban együttműködött az FBI-jal: a cég Geek Squad nevű számítógépszerelő szolgáltatásának munkatársai legalább egy évtizeden át jelentették a nyomozóknak, ha potenciálisan illegális tartalmat találtak az ügyfeleik gépein  – írja a Mashable.

Az Electronic Frontier Foundation netes jogvédő szervezet által kiperelt dokumentumok szerint az FBI fizetett a Geek Squad alkalmazottainak, hogy informátorként működjenek közre. A dokumentumok szerint az FBI nem utasítja közvetlenül az alkalmazottakat a jelentésre, de azzal, hogy fizet az ilyesmiért, bátorítja a házmesterkedést.

Maga a gyakorlat nem teljesen újdonság: tavaly a Washington Post írt arról, hogy a Geek Squad egy dolgozója gyerekpornót talált az egyik gépen, és szólt is az FBI-nak. A cég akkor azt állította, hogy gyakran botlanak illegális tartalomba, de nem aktívan nem keresik az ilyesmit.

Bár már az is etikailag ingoványos talaj, ha csak a véletlenül eléjük kerülő tartalmat jelentik az alkalmazottak a nekik szerelésre beadott gépeken, de a most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint legalább egy esetben az egyik szerelő proaktívan át is kutatta a gépet, hogy talál-e valami jelenthetőt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?