Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kaliforniaiak nekimentek az önvezető autóknak

2018.03.07. 16:46

Az önvezető autók korát nemcsak azért várják sokan a világon, mert nyugodtan lehet majd aludni autózás közben. Az autonóm robotsofőrök melletti legfőbb érv, hogy kevesebb lesz a közúti baleset, miután kiiktatjuk a legkockázatosabb tényezőt: az embert.

Untitled-1
Fotó: NuTonomy

Ennek a tételnek szemléletes példáját nyújtják az idei kaliforniai baleseti statisztikák: az önvezető autókat érintő esetek közül hatból kettő azért történt, mert az emberek nekimentek az önvezető autónak, méghozzá direkt – írja a Guardian.

Január 10-én a GM egy autója épp arra várt San Franciscóban, hogy a gyalogosok átkeljenek az úton, amikor egy járókelő ordibálva odaszaladt, és teljes testével nekiment, megrongálva az a bal hátsó lámpáját. Január 28-án, szintén San Franciscóban történt, hogy egy taxisofőr kiszállt az autójából, odament a GM önvezető autójához, és összekarcolta az egyik ablakot.

Nem ez az első eset Kaliforniában, hogy a helyi emberek erőszakkal reagálnak a helyi robotok ténykedésére. Decemberben egy nonprofit szervezet K5 biztonsági robotját vádolták azzal, hogy zaklatja a hajléktalanokat. Az egyik ilyen robotra egy férfi ponyvát húzott, feldöntötte, majd barbecue szósszal öntötte le a szenzorait. Áprilisban egy részeg döntött fel egy ugyanilyen K5 robotot.

Kalifornia nemcsak a Szilícium-völgy otthonaként kapcsolódik a robotok és a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez, de az állam megengedő szabályozása miatt a kaliforniai utak számítanak az önvezető autók első számú tesztterepének. Úgy tűnik, az emberek és a munkájukat (egyszer majd talán) elvevő robotok közötti feszültség is ott a legkiélezettebb.