Árpád
-2 °C
4 °C

A Microsoft kinyírt egy Windows verziót, ami szerintük soha nem is létezett

2018.03.08. 10:52

Joe Belfiore, a Microsoft Windowsért felelős alelnöke először Twitteren erősítette meg a pletykát, hogy megszűnik az önálló Windows 10 S, majd egy hosszabb blogposztban is elmagyarázta, mi a helyzet. Röviden az, hogy ezt a rendszerverziót beszántják, de lesz helyette egy "S mód" a Windows 10-en belül. Érdekesség, hogy Belfiore szerint a most kinyírt változat úgy istenigazából nem is nagyon létezett – írja a Business Insider.

A Microsoft 2017 májusában adta ki a Windows 10 operációs rendszer S változatát, amelynek az a lényege, hogy csak a rendszer beépített alkalmazásboltjából elérhető windowsos appokat lehet rá telepíteni, cserébe jobb teljesítményt és hosszabb akkuidőt ígér. Ezzel az oktatásban használt olcsó laptopokra és hasonló igényű csoportokra lőnek – vagyis a Google Chromebookjaitól igyekeznek piaci részesedést elhappolni.

Az eddig elérhető önálló Windows 10 S helyett azonban a következő frissítéstől a hagyományos verziók, vagyis a Windows 10 Home, Professional és Enterprise is kap egy S módot, amelyet kedvére ki-bekapcsolgathatnak a felhasználók. Ez ingyenes is lesz, szemben azzal, ha a Windows 10 S-ről akart valaki teljes verzióra váltani, mert az például az Egyesült Államokban 49 dollárjába került.

Eddig világos a helyzet, de Belfiore azért csavar rajta egyet. Azt állítja ugyanis, hogy a Microsoft sosem tekintett az S-re úgy, mint külön rendszerverzióra, mindig is csak a Windows 10 egy módozatának tekintették. Ennek azonban a 49 dolláros különbözet és a 10 S bevezető kampánya, na meg a neve is némileg ellentmond. Szóval vagy az van, hogy a Microsoft eddig pénzért árult egy egyszerű funkciót, vagy az, hogy utólag próbálják tompítani, hogy rájöttek, tök fölösleges külön kínálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?