Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új rekord: egy robot 0,38 másodperc alatt kirakta a Rubik-kockát

2018.03.08. 17:10

A robotok már rég lehagyták az embert a Rubik-kocka kirakásában is. Az eddigi robotrekordot 2016-ban állították fel, akkor 0,637 másodperc alatt sikerült kirakni a kockát. Ezt döntötte most megy egy másik gép: mindössze 0,38 másodpercre volt szüksége – írja az Ars Technica.

Bár emberi mércével mérve csupán hajszálnyi különbségről van szó, Ben Katz és Jared Di Carlo masinája ezzel negyven százalékot javított a rekordon. Ehhez kivételesen nem okosítani kellett a gépeket, hanem magát a mozgásukat gyorsítani, hogy minél kevesebb idő alatt tudják elforgatni a kocka egyes oldalait.

A fejlesztők ehhez saját motort építettek, amely körülbelül 10 milliszekundum alatt képes elvégezni egy fordítást. Mivel a feladat megoldásához jellemzően 19-23 fordításra van szükség, akár 0,25 másodperc alá is lehetne szorítani a rekordot ugyanezzel a géppel. Katzék viszont inkább csak 15 másodperces fordításokkal dolgoztak, mivel a gépet elég nehéz finomhangolni (csak a nagy sebességű kamera segítségével lehet), és az esetleges hibák könnyen tönkretehetik az egész szerkezetet.

Katz és Di Carlo kettő Playstation 3 Eye webkamerát használ a kocka megfigyeléséhez. (Mivel ezek nem tudták rendesen megkülönböztetni a piros és narancssárga csempéket, utóbbiakat feketére festették nekik.) A szoftver a képek alapján azonosítja a színeket, és továbbítja az elrendezésüket a megoldóprogramnak, amely ezután kábelek közvetíti az utasításokat a kocka hat oldalát kezelő hat motornak. Ez a folyamat az érzékeléstől a mozdulat végrehajtásáig 45 milliszekundumot vesz igénybe.

És akkor az új rekorder megoldás: