Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook a Lázár-videóról: rasszista és gyűlöletkeltő

2018.03.09. 21:44 Módosítva: 2018-03-09 21:47:49

A Vice magazin hosszú cikkben foglalkozik azzal, miért távolította el, majd engedélyezte mégis a Facebook Lázár János elhíresült bécsi videóját (a cikket a 444 találta meg). A miniszter abban azt próbálta bebizonyítani, hogy Bécs, pontosabban annak az általa felkeresett X. kerülete milyen borzasztó, koszos és veszélyes hellyé vált a migráció miatt (hogy mi a valóság, azt az ugyanott forgató munkatársaink mutatták be). 

A videót Lázár a Facebookon publikálta kedd este, de az szerda délelőtt eltűnt a közösségi oldalról. Hamarosan kiderült, hogy a videót a Facebook tette ideiglenesen elérhetetlenné, miután azt vélt gyűlöletkeltő tartalma miatt több Facebook-felhasználó is jelentette. A videó – ami széleskörű tiltakozást váltott ki Ausztriában – később újra elérhetővé vált a miniszter oldalán, Lázár továbbra isfenntartja az abban mondottakat, de péntek este kiállt minisztere mellett Orbán Viktor is.

A témával most foglalkozó Vice megjegyzi: a Facebook nagyon ritkán töröl kormányzati tartalmat a felhasználó szabályok megsértése miatt, így különösen figyelemreméltó, hogy – ha csak átmenetileg is – de ez történt a fehér keresztények kiszorításáról, koszt és bűnözést hozó migránsokról szóló bejegyzéssel.

A lapnak a videóval kapcsolatos döntéseiket a Facebook szóvivője így magyarázta: „Az emberek azért használják a Facebookot, hogy vitatkozzanak és felhívják a figyelmet fontos kérdésekre, de

el fogjuk távolítani azokat a tartalmakat, amelyek megsértik közösségi irányelveinket, beleértve a gyűlöletbeszédet. Ugyanakkor kivételt tehetünk, ha a tartalom hírértékű, jelentős vagy közérdekű.”

Erre az érvre az emberi jogok védelmével foglalkozó Human Rights Watch szervezet európai médiaigazgatója csak annyit tudott mondani: „hogy hírértékű, azzal nehéz vitatkozni. Mert

tényleg fontos, hogy az európaiak tudják, hogy az EU egyik tagállama rasszista gyűlöletpropagandát folytat.

Az amerikai Henry Jackson Társaság igazgatója viszont azt mondta, a Facebooknak világosabbá kellene tennie, hogy a gyűlöletbeszédet nem tolerálja, ahogy azt is, hogy mit is tekint gyűlöletbeszédnek. Nikita Malik is emlékeztetett arra, hogy a megosztó videó egy politikai kampány részeként egy politikai párt érdekeit képviselve készült el.