Olivér
4 °C
8 °C

A kamut szívesebben osztjuk, mint az igazságot

2018.03.09. 15:25

A twitterezők lelkesebben osztják a hazugságot, mint az igazságot, így a valótlanságok terjedését nem érdemes botokra kenni, mert mi, emberek vagyunk leginkább felelősek emiatt – írja a Wired egy új kutatás alapján.

Az amerikai elnökválasztás utáni álhírhisztéria első számú céltáblája ugyan a Facebook, de a Twitter is bőven megkapja a magáét, elsősorban az oldalon burjánzó politikai botok, vagyis az politikai üzeneteket felpörgető automatizált fiókok miatt. A Science folyóiratban megjelent tanulmány viszont azt állítja, hogy nem fair a botokra kenni az álhírek áradatát, ugyanis

a hamis információk terjedéséért elsősorban nem a gép, hanem az ember a felelős.

A tanulmány megállapította, hogy a hamis híreket 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel osztották tovább az emberek Twitteren, pedig az ilyeneket megosztó fiókoknak jellemzően kevesebb követője van és kevésbé is aktívak. (Vagyis kevesebb további emberhez jutnak el a megosztásaik, így logikusan kevésbé kéne, hogy ezek továbbterjedjenek.)

Gép nélkül is megy a hülyeség terjesztése

A kutatók fogtak 3 ezer olyan sztorit, amelyekről hat nagy tényellenőrző oldal valamelyike megállapította, hogy igaz-e vagy nem, majd ezeknek a terjedését követték nyomon. Eddig ez a legnagyobb tanulmány, amely a hamis információk twitteres terjedését vizsgálta: összesen 3 millió fiókot és 4,5 millió tweetet elemeztek 2006 és 2017 között. A vizsgált fiókok 15 százaléka volt bot, de amikor ezeket a kutatók kivették az egyenletből, azt látták, hogy ezek nélkül is az álhírek dominálnak a valóság felett.

A hamis hírek minden hírkategóriában messzebb, gyorsabban és mélyebben terjednek, mint az igazság. 

– mondta Sinan Aral, az MIT Media Lab kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Aral szerint hiába szól minden arról a mainstream média cikkeitől a kongresszusi vizsgálóbizottságok meghallgatásaiig, hogy a botok mekkora problémát jelentenek, valójában túlértékelt a szerepük. Valóban felelősítik ugyan az álhírek terjedését, de ugyanígy az igaziakét is, és a hamis információk nélkülük is elég jól elvannak. A kutató szerint az emberek lelkes álhírterjesztésének az lehet az oka, hogy szeretünk újdonságokat megosztani, márpedig az álhírek gyakran kínálnak új és nagyobbat ütő állításokat, mint a valódi hírek.

Azt Aral is megjegyezte, hogy – okozza is bármi a terjedésüket – az álhírek valódi hatását igen nehéz meghatározni:

Nem láttam még döntő bizonyítékot arra, hogy a közösségi média politikai polarizációt okoz. De azt se hiszem, hogy ez egy lényegtelen téma. Azt gondolom, hogy nagyon komoly probléma

– mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?