Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy az ön órája is január óta késik

2018.03.12. 11:23

Több mint egy hónapja, nagyjából január közepe óta késnek Európában azok az órák, amik az őket működtető elektromos hálózat elvileg állandó frekvenciájához igazodva mutatják a pontos időt – írja a The Guardian, az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (ENTSO-E) közleményére hivatkozva.

Nem tudni, hogy hány órát érinthet a jelenség, annyi bizonyos, hogy azok az órák, amikben nem kvarckristály, rádiójel vagy mechanikus szerkezet szabályozza a pontos időt, mostanra körülbelül öt-hat perces késésben vannak. Ilyen órák lehetnek például egyes háztartási gépek órái, elektromos ébresztőórák, termosztátok időmérő egységei.

A késés oka a Szerbia és Koszovó közötti áramvita, és 25 európai országban, így Magyaroszágon is érezni hatását.

A súlyos másodpercekbe kerülő európai áramkrízis oka dióhéjban annyi, hogy a kontinens áramhálózata ez év januárjának közepe óta 113 gigawattóra energiát veszített, mivel Szerbia idáig nem táplálta vissza a rendszerbe a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovó szerbek lakta északi részének idei áramfogyasztását. Szerbia máig nem ismerte el a főleg albánok lakta koszovói tartomány függetlenségét, és nem hagyja, hogy az leválhasson a közös áramhálózatról, miközben a Belgrádhoz lojális, szerbek lakta északi rész nem fizet a koszovói kormánynak az elfogyasztott áramért. Egy 2015-ös megállapodás elviekben rendezte ezt a kérdést, de Szerbia felfüggesztette a végrehajtását. A szerb elektromos művek, az EMS szerint Koszovót terheli a felelősség, mivel idén januárban és februárban engedély és szerződés nélkül vett ki elektromos energiát a közös európai hálózatból. A koszovói szolgáltató szerint viszont az észak-koszovói szerb kisebbséghez valahonnan máshonnan érkezik az áram, amiért nem fizetnek.

Az európai hálózat alapfrekvenciája a fogyasztott és betáplált elektromos áram egyensúlyának megbillenése miatt hajszálnyival lecsökkent, és emiatt kezdtek késni az ehhez az állandónak gondolt 50 herzes értékhez igazított elektromos órák. A Qubit cikke így magyarázza a hálózati pontos időt:

A váltakozó áramú hálózatok egyik alaptörvénye, hogy ha a fogyasztási igény nagyobb, mint a termelés, akkor a frekvencia csökken; ha pedig kevés a fogyasztó, akkor nő. (Ennek az elektromosenergiát előállító generátorok működési sajátossága az oka.) A rendszer stabilitását a hálózati felügyeletet ellátó nagy elosztórendszerek biztosítják. Az Európai Unióban a hálózati váltakozó áram szabványosított alapfrekvenciája 50 Hz, periódusideje pedig 0,02 másodperc [...] az órák 50 oszcillációnként számolnak 1 másodpercet, ám ha a frekvencia nő, illetve csökken, a viszonyítási alap is megváltozik.

Az ENTSO-E közleménye szerint dolgoznak a helyzet megoldásán, kompenzációs program segítségével áll majd helyre az áramhoz kötött pontos idő pár héten belül. Az európai áramszolgáltatók közben próbálnak nyomást gyakorolni Szerbiára és Koszovóra, hogy mielőbb egyezzenek meg a húsz éve fennálló vitatott kérdésekben.