Bűnös lehet a Facebook a mianmari népirtásban

2018.03.13. 14:47

A Facebookon terjedő gyűlöletbeszédnek is szerepe lehetett a rohingják elleni mianmari erőszakhoz, legalábbis ezt a lehetőséget vizsgálják az ENSZ ember emberi jogi szakértői, jelentette a Reuters. 2017 augusztusától kezdve több ezer mianmari muszlim halhatott meg a hadsereg akcióiban, közel 700 ezer rohingja a közeli Bangladesbe menekült az etnikai tisztogatások elől. Az ENSZ a múlt héten közölte, hogy népirtás folyik az ázsiai országban.

Marzuki Darusman, az ENSZ mianmari vizsgálóbizottságának elnöke szerint a közösségi média, azaz maga a Facebook kulcsszerepet játszott a muszlim kisebbség elleni gyűlöletkeltésben. Yanghee Lee ENSZ-vizsgáló szerint a mianmari kormány tudatosan használta a Facebookot, hogy a lakossághoz eljuttassa agendáját. Az ultranacionalista buddhisták ugyancsak a Facebookon terjesztették a mianmari kisebbségek elleni gyűlöletet, erőszakot gerjesztve a megcélzott közösségekben.

A Facebook egyelőre nem reagált a vádakra, noha korábban azt közölte a cég, mindent megtesznek, hogy eltávolítsák a mianmari felhasználók által megosztott gyűlöletpropagandát, és letiltsák azokat, akik folyamatosan a rohingják ellen uszítanak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM