László
21 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai légierő lézerfegyvereket szerel az F-15-ösökre

2018.03.20. 05:31 Módosítva: 2018.03.20. 06:07

Az amerikai légierő az idén nyáron megkezdi egy lézerfegyver tesztelését, jelentette be Jeff Stanley, a légierő tudományos és technológiai fejlesztéseiért felelős helyettes államtitkár a Pentagonban. A  lézerfegyverrel felszerelt F-15-ös harci bombázó kísérleti repülései a jövő nyáron kezdődnek, írja az MTI

A légierő a lézeres önvédelmi eszközzel az ötödik generációs harci gépeket akarja majd felszerelni. Az idén nyáron tesztelendő lézerágyút F-15-ös harci gépre szerelik, és azt vizsgálják majd, hogy alkalmas lesz-e drónok és robotrepülőgépek elpusztítására.  Jeff Stanley azt mondta:

egyelőre van még néhány kihívás, amellyel meg kell küzdeni, elsősorban a súllyal, a mérettel és a teljesítménnyel.

A katonai célokra használt lézersugár szabad szemmel nem látható. Ha a lézernyalábot egyetlen célra összpontosítják, akkor a sugár a kiszemelt célt felhevíti, majd megsemmisíti.

A védelmi minisztérium tavaly nyáron kötött 26 millió dolláros szerződést a Lockheed Martinnal a vadászgépre függeszthető lézerágyú kidolgozására. A lézerágyút a SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) program keretében dolgozzák ki. A programba a Lockheed Martin mellett más hadiipari óriások, például a Northtrop Grumman vagy a Boeing is "bedolgoznak".

A lézerfegyverek ma már nem számítanak sci-finek, előrehaladott kísérletek folynak nagy energiájú lézerfegyverekkel (high energy laser, HEL).  Elhárításban már most is használnak lézerfegyvereket, többek között a dróntámadások ellen is, de egyelőre inkább csak a szárazföldön és a haditengerészetnél.