Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország feltörné a Telegramot

2018.03.20. 14:13

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította a Telegram fellebbezését, és törvényesnek ismerte el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB követelését. Az FSZB arra kötelezné a Telegramot, hogy adják át az üzenetküldő alkalmazás kommunikációjának dekódolásához szükséges kulcsokat.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor 15 napot adott a Telegramnak, hogy a kulcsokat átadja az FSZB-nek. Ha ez nem történik meg, a Roszkomnadzor bíróságon fogja kezdeményezni a Telegram oroszországi hozzáférhetőségének korlátozását.

A londoni székhelyű Telegram – amit az orosz Zuckerbergként is emlegetett Pavel Durov alapított – jogi képviselője közölte, hogy a cég fellebbezni fog az ítélet ellen.

Egy moszkvai bíróság októberben egy másik ügyben 800 ezer rubelre ( 3 és fél millió forintra) bírságolta a Telegramot, amiért nem működött együtt az FSZB-vel: júliusban hat telefonszámmal kapcsolatban nem szolgáltatta ki számára az üzenetek dekódolási kulcsát. A szolgáltató fellebbezett; a másodfokú elutasítás után az ügy a legfelsőbb bíróságon folytatódik. A Telegram tavaly nyáron is konfliktusba keveredett az orosz hatóságokkal, mert nem tett eleget a cégbejegyzési kötelezettségének. A Roszkomnadzor emiatt is letiltással fenyegette a céget.

shutterstock 502880650
Fotó: Shutterstock

Durov közölte, hogy az oroszországi nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba úgy egyezett vele, hogy megtagadta a felhasználók adataihoz és levelezéséhez való hozzáférést.

A cégalapító jelezte, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel, és hogy a Telegram felfüggeszti tevékenységét azokban az országokban, ahol nyomást gyakorolnak rá.

Az FSZB szerint a tavaly áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és külföldi kurátoraik a Telegrammal kommunikáltak. A biztonsági szolgálat szerint a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció az üzenetküldő alkalmazás totális alkalmazásával zajlik, és Oroszországban a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű alkalmazását használják.

A Telegramnak világszerte 100 millió, Oroszországban 6 millió aktív felhasználója van, és napi másfél milliárd üzenetet továbbítanak.

(MTI)