Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pornóoldalakra menekülnek a YouTube-ról a fegyveres videók

2018.03.22. 10:16

A Google tavaly októberbe, a Las Vegas-i tömegmészárlás után kezdett el szigorúbban nézni a YouTube fegyveres videói között. A videómegosztón rengeteg olyan tartalom van, amin fegyverrajongók (az egyébként legálisan tartott) fegyvereiket mutogatják, célba lőnek velük és hasonlók; de sok a jogilag ingoványos talajon álló videó is, amiben például fegyverek átalakítását mutatják be, vagy eladásra hirdetnek fegyvereket.

Az első áldozatok a bump stock, vagyis rugós válltámasz használatát bemutató tartalmak voltak, ezzel a kütyüvel lehet egy félautomata fegyver tűzgyorsaságát felturbózni egy automata gépkarabély szintjére. A Las Vegas-i lövöldöző, John Paddock is egy ilyet használt, és még a fegyvertartás szigorítását élesen ellenző Trump elnök is meglebegtette, hogy ezeket be kellene tiltani.

Úgy tűnik, most beindult a fegyveres videók kipucolásának második fázisa, a YouTube frissítette a szabályzatát, és belekerült egy új passzus a fegyverekkel kapcsolatban. Ez kimondja, hogy tilos a lőfegyverek és kiegészítőik (beleértve a lőszert) hirdetése, illetve a házilagos barkácsolásuk bemutatása. Erre hivatkozva pedig el is kezdték törölni a szabályt megszegő videókat illetve csatornákat. Már amelyiket, ugyanis a fegyvertartást támogató legerősebb lobbiszervezet, az NRA csatornáját például nem voltak hajlandók törölni, hiába küzdöttek ezért aktivisták.

Ennél rosszabbul járt a Spike's Tactical nevű népszerű csatorna, amit először töröltek, aztán később visszaállítottak  - de ettől még a fegyverrajongói közösségben kitört a pánik. A lehetséges megoldást most az InRange TV (140 ezer követő, 24 millió videómegtekintés) mutatta meg: bejelentette, hogy a PornHub oldalán indít új csatornát, ami a nevéből könnyen kitalálható műfajban, pornóban utazik, és elég sikeres, az egész internet 35. legnagyobb látogatottságú oldala. Bár a lépés elsősorban marketinges trükknek tűnik a pornósok és a fegyveres oldal részéről is, valójában egészen működőképes ötlet, a pornóoldalon ugyanis aligha fogják majd olyan szigorúan a lövöldözős tartalmakat, mint a YouTube-on.

A YouTube egyelőre nem kommentálta az esetet, de több hasonló oldal jelentette be, hogy fontolgatja a pornós menekülőútvonalat.