Átláthatóbbak lesznek a Facebook adatvédelmi beállításai

2018.03.28. 21:33

A Facebook-felhasználók ezentúl jobban kézben tarthatják saját adataik ellenőrzését, közölte a közösségi oldalt működtető vállalt két alelnöke. Erin Egan adatvédelemért felelős alelnök és Ashley Beringer jogtanácsos-helyettes alelnök egy blogbejegyzésben azt írták,

Az elkövetkező hetekben további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az emberek jobban ellenőrizhessék a saját adataikat.

A Facebook egyszerűbbé, letisztultabbá és átláthatóbbá teszi az adatvédelmi beállításait és új menüpontokat vezet be. Az egyikük (Privacy Shortcuts) világszerte lehetővé teszi majd a felhasználóknak, hogy átnézhessék és törölhessék korábbi megosztásaikat, a másik pedig abban segít, hogy a felhasználó letölthesse és akár másik szolgáltatóhoz helyezhesse át az adatait és a megosztásait.

Ez magában foglalja a megosztásokat, hozzászólásokat, barátokhoz küldött kéréseket, vagy kereséseket és fotók letöltését is.

A cég továbbá frissíti az adatpolitikáját, hogy pontosabban meghatározhassa, milyen adatokat gyűjtenek ki és hogyan használják azokat. Persze hangsúlyozzák, hogy ezzel csak átláthatóbbá akarják tenni a rendszert, nem akarnak új jogokat biztosítani maguknak az adatok megszerzéséhez és felhasználásához.

Egan és Beringer a felhasználók visszajelzéseire hivatkozva jelentette be a várható intézkedéseket, ezek mögött azonban inkább a Cambridge Analytica (CA) nevű brit-amerikai politikai elemző cég botránya állhat. A CA ugyanis 50 millió Facebook-profil adatait dolgozta fel és az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használhatta fel. A botrány miatt a Facebook tőzsdei értéke zuhanórepülésbe kezdett, Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót pedig beidézték a kongresszusba meghallgatásra. (Az adatvédelmi beállítások egyszerűsítésének tervét ugyanakkor már a botrány előtt bejelentette a Facebook, és leginkább a hamarosan életbe lépő új adatvédelmi rendelet, a GDPR lehet az oka.)

(MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás