Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átláthatóbbak lesznek a Facebook adatvédelmi beállításai

2018.03.28. 21:33

A Facebook-felhasználók ezentúl jobban kézben tarthatják saját adataik ellenőrzését, közölte a közösségi oldalt működtető vállalt két alelnöke. Erin Egan adatvédelemért felelős alelnök és Ashley Beringer jogtanácsos-helyettes alelnök egy blogbejegyzésben azt írták,

Az elkövetkező hetekben további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az emberek jobban ellenőrizhessék a saját adataikat.

A Facebook egyszerűbbé, letisztultabbá és átláthatóbbá teszi az adatvédelmi beállításait és új menüpontokat vezet be. Az egyikük (Privacy Shortcuts) világszerte lehetővé teszi majd a felhasználóknak, hogy átnézhessék és törölhessék korábbi megosztásaikat, a másik pedig abban segít, hogy a felhasználó letölthesse és akár másik szolgáltatóhoz helyezhesse át az adatait és a megosztásait.

Ez magában foglalja a megosztásokat, hozzászólásokat, barátokhoz küldött kéréseket, vagy kereséseket és fotók letöltését is.

A cég továbbá frissíti az adatpolitikáját, hogy pontosabban meghatározhassa, milyen adatokat gyűjtenek ki és hogyan használják azokat. Persze hangsúlyozzák, hogy ezzel csak átláthatóbbá akarják tenni a rendszert, nem akarnak új jogokat biztosítani maguknak az adatok megszerzéséhez és felhasználásához.

Egan és Beringer a felhasználók visszajelzéseire hivatkozva jelentette be a várható intézkedéseket, ezek mögött azonban inkább a Cambridge Analytica (CA) nevű brit-amerikai politikai elemző cég botránya állhat. A CA ugyanis 50 millió Facebook-profil adatait dolgozta fel és az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használhatta fel. A botrány miatt a Facebook tőzsdei értéke zuhanórepülésbe kezdett, Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót pedig beidézték a kongresszusba meghallgatásra. (Az adatvédelmi beállítások egyszerűsítésének tervét ugyanakkor már a botrány előtt bejelentette a Facebook, és leginkább a hamarosan életbe lépő új adatvédelmi rendelet, a GDPR lehet az oka.)

(MTI)