Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyilvánult a magyar géniusz: itt a gazdájának sört hozó tankrobot

2018.03.30. 11:46

Már elsőre is jópofa dolognak tűnt az a gazdája kedvében járó lánctalpas robotszolga, amit a Digitaltrends tett ki az oldalára, mint a legújabb garázskütyüt: egy 30 centis engedelmes házitank, körbeforgó löveg helyett vezényszóra felemelkedő üveg sörrel – főleg, hogy az alkoholos harckocsi úgy követi a gazdáját, mint egy pincsikutya, viszont nincsenek rajta idióta masnik, amik miatt el kellene dugni a szomszédoktól.

Videó az ember legújabb legjobb barátjáról:

Hát még, amikor kiderült, hogy a WalaBeer tank névre keresztelt alkalmatosságot egy gyomaendrődi magyar srác csinálta.

A WalaBeer egy hangirányítású teherjármű, ami egy speciális 3D szenzorral lát téged

– idézte a lap a tervezőt. Őt Simon Balázsnak hívják, 26 éves, és most Szegeden dolgozik szoftverfejesztőként. Ezt már tőle tudtuk meg, amikor a projektről kérdeztük. Mint kiderült a prototípus tulajdonképen egy versenyre készült, és még annyira új, hogy most is dolgozik rajta, hogy a keddi határidő előtt tökéletesítse a járművet.

Régóta szerettem volna már építeni egy önjáró gépet, úgyhogy kapóra jött a Walabot által meghiretett verseny. Egy kínai webshopból úgyis rendeltem néhány hónapja egy tankot 6-7 ezer forintért, gondoltam, az jó lesz alapnak. Mondjuk iszonyúan volt becsomagolva, a törött főtengelyét pillanatragasztóval ragasztottam meg

– mesélte. A Walabot egy DIY 3D-s képalkotó szkenner, gyakorlatilag egy mini radar, ami átlát akár a falakon is – nagyjából mikrohullámokat bocsát ki, a visszaverődő sugarakkból meg kiszámolja a koordinátákat. A mostani versenynek két feltétele volt: a Walabot szenzorát kellett használni, hangvezérlőként pedig az Amazon Alexáját.

Balázs egy tavalyi hasonló versenyre kapott a cégtől egy Walabotot; akkor egy forgalomirányító rendszert tervezett, és bár nem nyert, a szenzort most is fel tudta használni.

Három versenykategóriát hirdettek meg. Úgy döntöttem, hogy én a legviccesebb innovációra megyek rá, a sör meg mindig vicces. Meg úgy legalább van valami értelme, hogy kövessen egy tank, ha van nála sör.

A tank három dolgot tud:

  • Követi az embert – ez kétféleképpe lehetséges: a Walabottal, vagy távirányítással; utóbbi azért jobb, mert a béna kínai tanknak gondot okoz, hogy egyszerre haladjon és forogjon.
  • Hangparancsra felkapcsolja a lámpáját.
  • A kis gazdájához megérkező, világító tank teteje újabb felszólításra (Alexa, open the cargo hold!) felnyílik, és benne a remélhetőleg idejében behűtött sör.

A sörit felpattintani még nem tudja, de hát istenem, egy kínai tanktól ez így is igazán barátságos. A projekt másoknak is megtetszett: a hackster.io máris kiemelte, mint az év egyik legszórakoztatóbb projektjét, sőt, szerdán már egy nemzetközi tévécsatorna is megkereste Balázst, hogy szeretnék megmutatni a tankot egy műsorban. A versenyen kívül neki eredetileg semmi komolyabb célja nem volt vele, de látva az érdeklődést most már nem zárja ki, hogy mondjuk egy Kickstarter kampánnyal továbblépjen, és a prototípus tökéletesítése után akár a kereskedelmi forgalomról is lehet szó.

Addig marad a videó, vagy ha elég lelkesek, megpróbálhatják a tankot maguk is összerakni, a részletes útmutatás nyilvános, ott van a projekt oldalán. Robottankot sörrel mindenkinek, aki szereti, mielőtt valamelyik párt rájön, hogy tulajdonképpen ezt szeretne adni a kampányban minden óvodásnak.