Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Lézer, robotrepülő és drónrajzás

2018.03.31. 09:46

Az amerikai légierő kutatóintézete, az Air Force Research Lab (AFRL) egy néhány napja közzétett videóban bemutatta, hogy hogyan képzelik el az légierő hatodik generációs katonai eszközeit.

Az ejtőernyős zeppelinből kirajzó drónfelhő, a lézerágyúval felszerelt F-15 és a robotrepülőgépek mai szemmel futurisztikusnak tűnnek, de ezek csak koncepciós videók; ha el is készülnek ezek az eszközök, az első tesztrepülésükre még évekig várhatunk.

A légierőnek több kutatási programja is van, mint a Loyal Wingman, a Gremlins és a Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project. Az Air Force 2030 – Call to Action videóban ezeket is bemutatják, hasonlóan a légierő több korai kísérleti repülőgépéhez: az X-szárnyúakat, az 1940-es évek rakétáit, amik az első szuperszonikus repüléshez vezettek.

A legérdekesebb programok:

  • Loyal Wingman. Az önálló döntéshozatalra képes autonóm robotrepülők az F-35 Joins Strike Fighter vadászgépek mellett haladva feltérképezhetik a terepet csapásmérés előtt, vagy adatokat gyűjthetnek a környezetükről. Az első repülési tesztek 2022-ben kezdődhetnek.
  • Új generációs pilótaruhák. Figyelik a vérnyomást, a szívverést, a légzést és az izomtónust.
  • Gremlins. Az irányított mikrodrónokat egy teherszállító repülőgépből indítják. Olyan, mintha egy kisebb zeppelin léghajót tuszkolnának ki belőle, amit egy ejtőernyőre rögzítettek. Kioldás után a zeppelin apró drónokká hullik szét; a kis gépek ekkor sáskarajként támadhatják meg az ellenséges földi állásokat, járműveket vagy hajókat. Az AFRL és a DARPA jövőre tesztelné a rendszert.
  • CHAMP. Nagy energiájú mikrohullámú csapásmérő, ami kilőheti az elektromos hálózatot az infrastruktúra károsítása nélkül. Az AFRL a Boeinggel és a Raytheonnal közösen fejleszti a rendszert, amivel 2012-ben már elvégeztek egy sikeres tesztet.
  • Lézer. Több prototípus is készül több repülőgéptípushoz, például az AC–130Jharci helikopterhez  felfegyverzett teherszállító repülőgépekhez, és az F15 Eagle vadászgépekhez.

Az előrejelzés szerint a légierő 2019-ben 504 millió dollárt költ a következő generációs repülőgépekre és fegyverrendszerekre irányuló kutatásra. A következő öt évben az Egyesült Államok további 11 milliárd dollárt fordít légügyi kutatás-fejlesztésre.

(Military.com)