Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Apple 2020-tól már nem Intel processzorokat használna

2018.04.03. 09:29

Nagy váltásra készülhet az Apple, 2020-tól már saját gyártású csipeket használnának a piacra kerülő új MacBookokban és iPhone-okban.

A Bloomberg úgy értesült, hogy a változtatások elsősorban az olyan laptopokat érintenék, mint a 12 hüvelykes MacBook. A hír publikálása után az Intel részvényárfolyama érezhetően csökkent, ami érthető: az Intel éves bevételének 5 százaléka Apple-megrendelésekből folyik be. A váltás aligha lenne zökkenőmentes, mert az Intel gyártja az iPhone modemjéhez szükséges csipeket is.

Az Apple utoljára 2005-ben váltott processzorgyártót: az IBM Power PC helyett az Intel csipjeit választották. Az első Intel-kompatibilis operációs rendszer, a Mac OS X 10.4.4. Tiger 2006 januárjában jelent meg, és év végére meg is történt a teljes átállás. A mostani átállás viszont több lépcsőből állna. A Bloomberg szerint az Intel csipek alighanem továbbra is megmaradnának az Apple csúcsgépeiben – mint például a Mac Próban –, amíg az Apple nem tud házon belül gyártani olyan processzorokat, amik a profi felhasználók igényeinek is megfelelnek.

A váltást az indokolhatja, hogy például az ARM processzorok – amiket az Apple az iOS alapú eszközeiben is használ – az utóbbi időben gyorsabban fejlődtek, mint az Apple számítógépeibe kerülő Intel processzorok. Ez indokolhatja, hogy saját csipek gyártásába fogjanak, főleg, hogy az Apple hardvert és szoftvert is készít. A házon belül gyártott hardver rugalmasabb alkalmazás- és eszközfejlesztést biztosítana, és a zárt ökoszisztémák biztonságosabbak lehetnek.

Ezenfelül – írta korábban a Bloomberg – az Apple tervezi, hogy összemossa a mobil és desktop alkalmazásokat, és ehhez csakugyan nagy szükség lenne az egységes hardverkörnyezetre.

(Bloomberg | The Verge)