Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Netflix határok nélkül

2018.04.03. 16:44

Ez a tartalom nem elérhető az ön országában.

Ki ne találkozott volna már a fenti felirattal? Ritka idegesítő, főleg akkor, ha egy olyan szoftvertől kapjuk a pofánkba, aminek a használatáért havidíjat fizetünk. Egy új uniós szabályozás viszont ennek egyszer és mindenkorra véget vet, mert eszerint

biztosítani kell, hogy a Netflix, az Amazon Prime és más videószolgáltatók által kínált tartalmakat az európai állampolgárok a tartózkodási helyüktől függetlenül nézhessék.

Az Európai Bizottság egységes digitális piacot hozna létre; ennek része volt a roamingdíjak eltörlése az Európai Unión belül. A hordozható eszközökre vonatkozó szabályozás (portability regulation) biztosítaná, hogy az EU-tagállamokban utazás közben is elérhetők legyenek a régiózáras tartalmak. Az eddigi szabályozás szerint az egyes területekhez kötött tartalmakat csak ott lehet megtekinteni, ahol azt a tartalomszolgáltató jóváhagyta. Mostantól ezeket a szabályokat időlegesen felfüggeszthetik, ha a felhasználó éppen utazik.

A szabályozásra vonatkozó javaslatot 2017 júniusában fogadták el; az elmúlt kilenc hónap átmeneti időszak volt, amíg a jogtulajdonosok és a tartalomszolgáltatók felkészülhettek a változtatásra. A szolgáltatóknak mától biztosítaniuk kell, hogy az általuk kínált tartalom – legyen szó videókról, e-könyvekről, zenéről, játékról vagy élő sportközvetítésekről – minden uniós országban elérhető legyen, ha a felhasználó a helyi piacon kifizette a szolgáltatás havidíját, és a kérdéses tartalom a hazájában elérhető volt.

A változtatás minden előfizetéses szolgáltatásra kötelező érvénnyel kiterjed. A törvény azt is kimondja, hogy a szolgáltatók nem számolhatnak fel különdíjat az efféle mobilitási lehetőségért. A változtatás nem jelent új tartalmakat: ha New Yorkban járunk, attól még nem lesz elérhető a Netflix ottani katalógusa az itthoni profilunkkal. De ha elkezdünk egy sorozatot itthon, amit külföldön nem érhetnénk el, azt mostantól nyugodtan folytathatjuk, bárhol is járunk az EU-ban.

(Wired UK)