Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperszonikus utasszállítót fejleszt a NASA

2018.04.04. 11:04

A NASA kedden bejelentette, hogy leszerződött a Lockheed Martinnal egy olyan szuperszonikus kísérleti repülőgép (X-plane) fejlesztésére, ami hangrobbanás nélkül lépheti át a hangsebességet.

A 247,5 millió dolláros szerződés értelmében a Lockheednek tervezi és építi a repülőgépet, és 2021-ben már az első tesztrepülést is végrehajtanák vele. A kísérleti repülőgép a tervek szerint 55 ezer láb (16 764 méter) magasságban haladna, 940 mérföldes (1513 kilométeres) óránkénti sebességgel, és hangrobbanás helyett akkora zajt csapna, mint amikor becsukják egy kocsi ajtaját.

A NASA azt tervezi, hogy 2022 közepére a kísérleti gép már repülhető lesz. A végső cél, hogy létrehozzanak egy csöndes, szuperszonikus gépet, ami új lehetőségeket nyitna meg a szállítmányozásban és utasszállításban.

Donald Trump amerikai elnök a múlt hónapban hagyta jóvá a szövetségi költségvetést, amiből a projektet teljes egészében finanszíroznák. A Lockheed viszont csak később szerelné be a gépbe az utasüléseket: előbb be kell bizonyítani, hogy képesek hangrobbanás nélkül repülő szuperszonikus gépet fejleszteni. Ezután a Szövetségi Légügyi Hatóságnak (FAA) fel kell oldania a szuperszonikus civil utasszállítók lakott területre vonatkozó berepülési tilalmát.

(DefenceTalk)