Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ez a világ egyik legstrapabíróbb telefonja

Screen Shot 2018-04-05 at 4.03.53 PM.png
2018.04.05. 16:14

A mobilgyártók mindig nagyobb hangsúlyt fektettek az ízléses kialakításra, a csúcsminőségű kijelzőre és az erős hardverre, mint arra, hogy a készülék strapabíró legyen. Úgy tűnik, egy telefon nem lehet egyszerre okos, szép és golyóálló – vagy ha igen, akkor baromi sokba fog kerülni.

Ha költségcsökkentésről van szó, a gyártók inkább a készülék élettartamán spórolnak. Az ő szempontjukból ez érthető: kit érdekel, ha összetörik? Ha nem törne össze, még a végén nem vennék meg az új modelleket. De vannak olyanok, akik a munkájuk során gyakran találkoznak ketrecharcosokkal, lángoló épületekkel, a Himalájával, csatornarendszerek belsejével vagy építkezési területekkel, és nekik nagy szükségük lenne strapabíró telefonra. Nekik találták ki a Sonim XP8-at, amit az amerikai mobilszolgáltató, az AT&T most vett fel a kínálatába.

Az XP8-on Android Nougat operációs rendszer fut, holott már elérhető az újabb változat, az Oreo. A Snapdragon 630 processzor sem csúcsmodell, és ma már a 4 gigabájt memória és a 64 gigabájt belső tárterület sem csúcs-, hanem középkategória. A 12, illetve 8 megapixeles hát- és előlapi kamerák éppen elmennek – ezek alapján indokolatlannak tűnhet a 699 dolláros ár.

  • A 4900 milliamperórás akkumulátor 30 nap készenlétet vagy 30 óra beszélgetést biztosít. 
  • A 1080p felbontású, 5 hüvelykes kijelző törhetetlen, ráadásul vizes vagy kesztyűs kézzel is nyomkodható. A Home, a Back és a Multitasking rendes, megnyomható, fizikai gombok.
  • A Sonim XP8-at katonai felhasználásra, illetve katasztrófavédelmi dolgozóknak szánják. A telefon megfelel a MIL-STD-810G katonai szabványnak.
  • Ellenáll a pornak, az esőnek, a hőmérséklet-változásoknak, és nemcsak a vízbe ejtést, hanem a vízbe merülést is kibírja (IP69K kategória).
  • A 100 decibeles frontoldali hangszórók és az érzékeny mikrofonok segítségével még egy építkezés zaját is túlüvölthetjük.
  • A vörös SOS gombbal vészhelyzet esetén aktiválhatjuk a hangosbemondót.

A Sonim látszólag biztos benne, hogy a készülékek bírni fogják a gyűrődést, legalábbis erről árulkodik, hogy még a felületi sérülésekre is érvényes a három év teljes körű garancia.

(The Verge | AT&T | Android Police)