A Facebook törölte Mark Zuckerberg üzeneteit

2018.04.06. 15:00

Ha egy átlagember szeretné törölni az elküldött üzeneteit egy csevegőprogramban, a szolgáltató erre néha lehetőséget ad. Néha a Facebook is, ha a szintén hozzájuk tartozó WhatsAppot vagy az Instagramot használjuk, mert ott törölhetők az elküldött üzenetek.

A Facebook Messengerben viszont erre nincs lehetőség – kivéve, ha Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgatónak születtünk, mert akkor van. A TechCrunch csütörtökön írta meg, hogy

Zuckerberg – és a Facebook más felsővezetői – törölték az összes személyes beszélgetésüket a Facebook Messenger archívumából.

Ezzel együtt a fogadó feleknél is eltűntek a beszélgetések, amit az érintettekkel folytattak.

A döntés röviddel azután született meg, hogy a Facebook beismerte: a Cambridge Analytica-botrányhoz köthető adatszivárgásban 87 millió Facebook-felhasználó lehet érintett.

Vannak egyenlőbbek

A vállalat megerősítette a törlés tényét a TechCrunchnak. Arra hivatkoztak, hogy a lépésre biztonsági okokból volt szükség.

Miután a Sony Pictures emailjeit 2014-ben meghekkelték, több változtatást is eszközöltünk, hogy megvédjük a felsővezetők kommunikációját. Ebbe beletartozik a Mark üzeneteinek olvashatóságára vonatkozó korlátozás is a Messengeren. A jogi lehetőségeket végig szem előtt tartva tartjuk vissza ezeket az üzeneteket

– írta a Facebook a hivatalos közleményben, többször említve a „visszatartási időszak” (retention period) kifejezést is – pedig ilyen funkcióhoz más Messenger-felhasználók nem férhetnek hozzá.

Ha törölni akarjuk egy Facebook-üzenetünket, annyit tehetünk, hogy hosszan nyomva tartjuk az üzenetet, majd kiválasztjuk az „üzenet törlése” (Delete Message) opciót. Ekkor csak nálunk tűnik el az üzenet, a fogadó félnél nem. Mivel a Facebook más szolgáltatásaiban választható a kétoldali üzenettörlés, gyanítható, hogy a Messengerből ez az opció nem technikai okok miatt hiányzik.

Zuckerberg üzeneteit eredetileg korábbi alkalmazottaknak és a Facebookon kívüli személyeknek küldték. A TechCrunch szerint a fogadó felek nem tudták, hogy a korábbi üzenetváltásaik eltűntek.

Bár Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója, nem világos, hogy a cégvezetők üzeneteinek törlése hogyan egyeztethető össze a Facebook alapelveivel. Hivatalosan csak akkor törölnek bármilyen tartalmat, ha az felhasználási feltételeket vagy szerzői jogot sért. Hogy csöndben részrehajlóan üzeneteket törölnek, az ellentmond a Facebook transzparenciára irányuló törekvéseinek; a saját szabályzata szerint a cégnek nyilvánosságra kell hoznia a céljait, terveit és tevékenységét.

A Facebook, úgy tűnik, saját magára nézve nem tartja kötelezőnek ezeket a szabályokat.

(The Verge | TechCrunch)  • Hírek
  • Hírek