Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pár száz forintból érintőkijelzős lehet a Macbook

hardware
2018.04.09. 09:12

Az Apple sohasem hitt igazán a számítógépek érintőkijelzős vezérlésében, és inkább piacra dobta az iPadet, hogy még több pénzt költsenek el nála az emberek. Ám ettől még a felhasználók egy része igenis szeretné a Macbook kijelzőjét nyomkodni. Egy hekkercsoport pedig meg is oldotta ezt, alig pár száz forintnyi kiegészítő segítségével.

A Project Sistine hardveres része teljesen hétköznapi dolgokból áll. Kell hozzá egy kis tükör, némi kartonpapír, egy sarokpánt és némi ragasztó. Pár perc összerakni a bővítőmodult, amit a Macbook beépített kamerája elé kell helyezni. A tükör ugyanis ahhoz kell, hogy a webkamera lássa, mikor és hol érünk hozzá a kijelzőhöz.

Arra a nagyon egyszerű ötletre épül a Project Sistine, hogy a kijelző felülete oldalról nézve tükröződik, és ebből a szögből az is jól látható, ha egy ujj megérinti a saját tükörképét. Persze szükség volt egy szoftverre is, amely képfeldolgozó algoritmusok segítségével megállapítja az ujjunk pozícióját a kijelző felületén.

Most a Project Sistine alkalmazása az ujj mozgását és érintését tudja egérmozdulatként értelmezni, és ezáltal minden létező app, ami a Macbookon fut, ujjakkal is vezérelhető. A fejlesztők szerint kisebb változtatásokkal, nagyobb felbontású webkamerákkal és ívelt monitorokkal még pontosabbá tehető a rendszerük.

Több részlet megtudható Anish Athalye, az egyik fejlesztő webodalán.

Nyitókép: a Macbook kamerájához rögzített tükör (Anish Athalye)