Árpád
-2 °C
3 °C

Nagy siker kapujában a vakoknak olvasókesztyűt tervező magyar startup

IMG 4070
2018.04.12. 12:10

Bár a tavaly nyári Imagine Cup versenyen nem sikerült elnyerni a fődíjat, a vakoknak és gyengénlátóknak olvasókesztyűt fejlesztő magyar startup, a GlovEye nem adta fel, és folytatta a munkát a Microsoft innovációs bajnoksága után is. Jelenleg zajlik a Chivas whiskygyártó cég hasonló megmérettetése, amin ugyancsak elindult a magyar fiatalokból álló csapat, hogy továbbfejlesztett eszközüket megmérettessék.

"Az Imagine Cup után volt némi változás a csapatban. Jelenleg hatan vagyunk, két hardveres, két szoftveres és két menedzser alkotja a csapatot. Megnyertük a Chivas Venture magyar fordulóját, és készülünk a nemzetközi döntőre" – mondta Csathó Ábel, a GlovEye csapat menedzsere. A GlovEye fejlesztői a nyár óta eltelt időben csökkentették a kesztyű olvasófejét, illetve dolgoznak a szerkezet finomhangolásán. "A verseny után szeretnénk minél hamarabb piacra vinni a terméket" - tette hozzá Csathó Ábel.

A GlovEye-nak tehát sikerült bekerülni a Chivas Venture verseny nemzetközi döntőjébe. A 2014 óta megrendezett versenyen tavaly 750 000 dollárt osztottak szét a három dobogós között. Idén egymillió dollár lesz az összdíjazás, és összesen 27 nevező küzd a díjakért.

"A verseny nagy lehetőség számunkra, hiszen két módon is meg lehetne nyerni azt a pénzt, amiből a további fejlesztéseket, legalábbis azok egy részét finanszírozni tudnánk. Ezek közül az egyik maga a verseny fináléja Amszterdamban, amelyre május végén fog sor kerülni" – magyarázta a Glov Eye menedzsere. "A másik egy online szavazás, ami április 4-én kezdődött, és három hétig tart."

Az online szavazással 200 000 dollárt lehet elnyerni, a magyar csapatra itt lehet leadni szavazatot.

A GlovEye digitális Braille-olvasó olyan eszköz, ami kamera, szövegfelismerő app és egy Braille-panel segítségével bármilyen nyomtatott szöveget a felhasználó ujjbegyére tud juttatni, csakúgy mintha az Braille-írással nyomtatott papír lenne. Maga a GlovEye alkalmazás elvileg bármilyen, kamerával rendelkező eszközön futtatható, okostelefonon, tableten, laptopon, asztali számítógépen egyaránt.

A szoftver beolvassa és felismeri a kamera által látott szöveget, az egyes betűket, írásjeleket pedig a szöveget követő kéz mozgásának megfelelően elküldi a kesztyűbe épített Braille-cellára, ami Braille-karakterek formájában jeleníti meg azokat a felhasználó ujjbegye alatt. A fejlesztők szerint sokmillió vak és gyengénlátó ember életét teheti könnyebbé a GlovEye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?