Ivó, Milán
EUR 386,17 Ft
USD 366,79 Ft
5 °C
26 °C

Nagy siker kapujában a vakoknak olvasókesztyűt tervező magyar startup

IMG 4070
2018.04.12. 12:10

Bár a tavaly nyári Imagine Cup versenyen nem sikerült elnyerni a fődíjat, a vakoknak és gyengénlátóknak olvasókesztyűt fejlesztő magyar startup, a GlovEye nem adta fel, és folytatta a munkát a Microsoft innovációs bajnoksága után is. Jelenleg zajlik a Chivas whiskygyártó cég hasonló megmérettetése, amin ugyancsak elindult a magyar fiatalokból álló csapat, hogy továbbfejlesztett eszközüket megmérettessék.

"Az Imagine Cup után volt némi változás a csapatban. Jelenleg hatan vagyunk, két hardveres, két szoftveres és két menedzser alkotja a csapatot. Megnyertük a Chivas Venture magyar fordulóját, és készülünk a nemzetközi döntőre" – mondta Csathó Ábel, a GlovEye csapat menedzsere. A GlovEye fejlesztői a nyár óta eltelt időben csökkentették a kesztyű olvasófejét, illetve dolgoznak a szerkezet finomhangolásán. "A verseny után szeretnénk minél hamarabb piacra vinni a terméket" - tette hozzá Csathó Ábel.

A GlovEye-nak tehát sikerült bekerülni a Chivas Venture verseny nemzetközi döntőjébe. A 2014 óta megrendezett versenyen tavaly 750 000 dollárt osztottak szét a három dobogós között. Idén egymillió dollár lesz az összdíjazás, és összesen 27 nevező küzd a díjakért.

"A verseny nagy lehetőség számunkra, hiszen két módon is meg lehetne nyerni azt a pénzt, amiből a további fejlesztéseket, legalábbis azok egy részét finanszírozni tudnánk. Ezek közül az egyik maga a verseny fináléja Amszterdamban, amelyre május végén fog sor kerülni" – magyarázta a Glov Eye menedzsere. "A másik egy online szavazás, ami április 4-én kezdődött, és három hétig tart."

Az online szavazással 200 000 dollárt lehet elnyerni, a magyar csapatra itt lehet leadni szavazatot.

A GlovEye digitális Braille-olvasó olyan eszköz, ami kamera, szövegfelismerő app és egy Braille-panel segítségével bármilyen nyomtatott szöveget a felhasználó ujjbegyére tud juttatni, csakúgy mintha az Braille-írással nyomtatott papír lenne. Maga a GlovEye alkalmazás elvileg bármilyen, kamerával rendelkező eszközön futtatható, okostelefonon, tableten, laptopon, asztali számítógépen egyaránt.

A szoftver beolvassa és felismeri a kamera által látott szöveget, az egyes betűket, írásjeleket pedig a szöveget követő kéz mozgásának megfelelően elküldi a kesztyűbe épített Braille-cellára, ami Braille-karakterek formájában jeleníti meg azokat a felhasználó ujjbegye alatt. A fejlesztők szerint sokmillió vak és gyengénlátó ember életét teheti könnyebbé a GlovEye.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás