Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Weibo: Csak semmi buzulás!

GettyImages-120033861
2018.04.14. 15:02

Letiltja a homoszexuális tartalmakat a Weibo kínai közösségi portál. Az új irányvonal szerint a kínai cenzorok három hónapig ellenőrizni fogják a képregényeket, a videojátékokat, szövegeket és videókat, hogy kiszűrjék belőlük a pornográf, erőszakos és homoszexuális tartalmakat.

A tisztogatás célja – a hivatalos indoklás szerint –, az, hogy egy derűs és harmonikus közösséget hozzanak létre.

A bejelentésre több mint 24 ezer hozzászólás érkezett. Az internethasználók a „meleg vagyok” hashtaggel reagáltak a Weibo lépésére.

Ennek a csoportnak a tagjaként büszke vagyok, diadalittas vagyok... tiltakozom az ellen, hogy diszkrimináljanak és félreértsenek.

– írta az egyik felhasználó. A hasonló posztok közül sok villámgyorsan eltűnt, a hivatkozások hűlt helyén csak egy „illegális tartalom” felirat maradt.

A Weibo mostanáig 56 243 különféle tartalmat távolított el, valamint kitiltottak 108 felhasználót, és töröltek 62, a felhasználói feltételeket sértő fórumtopikot.

Kínában 1997 óta nem büntetett a homoszexualitás, de továbbra is tabuként kezelik a melegeket, leszbikusokat, bi- és transzszexuálisokat. A Pew közvélemény-kutató egy tanulmánya szerint 2013-ban a kínaiak 21 százaléka gondolta úgy, hogy a társadalom elfogadja a homoszexualitást.

(MTI | Reuters)

(Cím  innen.)

Nyitókép: A Weibo hostess lányai a 2011-es ChinaJoy Expo-n (Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images Hungary)