Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kínában mindent leradíroznak a netről, ami kicsit is meleg

2018.04.16. 09:35

Bár a homoszexuális kapcsolatok már Kínában sem törvénytelenek, a pártállam és a konzervatív erkölcs továbbra is ellenségesen tekint a melegekre. Mivel Kína (a nyugati kritikák szerint legalábbis) éppen egy sehol korábban nem létezett high-tech-megfigyelő államot épít ki szisztematikusan, nem túl meglepő, hogy a szexuális kisebbségek elleni politika a neten is jelentkezik.

Pénteken a Weibo (ez a 300 millió felhasználóval rendelkező, Kínában hihetetlenül népszerű miroblog-szolgáltató) jelentette be, hogy töröl minden olyan posztot, ami „a meleg kultúrához kötődik”. Ez egy három hónapos megtisztító kampány (de mondhatunk akár tisztogatást is) része, melyben elvileg a szexuálisan felhívó és erőszakos tartalmakat akarják kiradírozni – a képek, videók, grafikák mellett akár szerelmi történeteket is. A deklarált cél egy olyan „tiszta és harmonikus környezet” megteremtése, ami megfelel Hszi Csinping kínai elnök új, minden korábbinál szigorúbb internetszabályozásának.

A kínai melegek között nagy a felháborodás, de ennél érdekesebb, hogy az állami sajtó is elítélte a Weibo lépését: azt hangsúlyozzák, hogy noha a melegeknek felelős viselkedést kell tanúsítaniuk, amikor a jogaik érdekében lépnek fel, a homoszexualitás nem betegség.

A szigorúbb kínai internetbiztonsági törvényt tavaly fogadtatta el Hszi Csinping. Ez az államnak nagyobb hatalmat biztosít a politikai vagy egyéb okokból helytelennek minősített tartalmak törlésére és a szolgáltatók elleni fellépésre. A Bytedance nevű startupot éppen múlt héten kötelezték a viccek és vicces videók megosztására használt alkalmazásuk bezárására, mondván, az vulgáris tartalmak megengedhetetlen terjesztését segítette elő – írja a New York Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?