Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alapcsomag lesz az 1 gigabit a Diginél

2018.04.17. 09:41

Ritkán szokott jóslatokba és előrejelzésekbe bocsátkozni a Digi, ám most mégis megtették:

azt tervezi, hogy 2 éven belül a teljes hálózatán egységesen elviszi az optikát a lakásokig.

Most nagyjából 1,1 millió háztartásban érhető el a Digi szupergyors, 1000 Mbps sebességű netszolgáltatása, de csak 110 ezer előfizetőjük él ezzel a lehetőséggel. Sokan csak valamelyik lassabb, 100 vagy 500 Mbps sebességű csomagra fizetnek elő, illetve van köztük olyan lefedett háztartás, amelyik jelenleg nem fizet elő a Digi netjére.

Tovább húzzák

A Romániában alapított, hollandiai központú Digi 2014-ben vezette be az akkor forradalmian új gigabites szolgáltatást, ám sok esetben csak az épületig vitték el az üvegszálat. Azóta pedig a riválisaik is belevágtak a gigabites üvegszálas fejlesztésekbe, így a cég érezhetett némi piaci nyomást, hogy fejlesztésekbe kezdjen. Az idén év elején elkezdett modernizálás lényegében abból áll, hogy a társas- és tömbházas területeken a lépcsőházban lévő dobozoktól továbbvezetik az üvegszálat az előfizetők lakásáig (szaknyelven: az FTTB, azaz Fiber-to-the-Building helyett FTTH, azaz Fiber-to-the-Home lesz kiépítve).

Ez az átállás a lakóknak díjmentes lesz. A Digi a kérdésünkre külön megemlítette a kábelmodemes ügyfeleit, akik az előfizetők úgy 5 százalékát teszik ki ezeken a településeken: náluk is folyamatosan zajlik a vonalak átépítése.

Az üvegszálas átépítésben érintett közel 700 000 háztartásban egységesen 1000 Mbites netsebesség lesz, és ezt az ügyfelek a Diginél elérhető legkisebb, 100 Mbit-es net áráért kapják meg.

A cég a tervei szerint az optikai hálózaton minden előfizetőnek alapból gigabitet fog nyújtani.

Hálózatának bővítéséről a Digi csupán annyit árult el, hogy folytatják az új területek kiépítését. Mint megtudtuk, az elmúlt 2 évben 20 új településen indítottak el szolgáltatást, így összesen 105 településen vannak jelen.

A Digi a kérdésünkre elismerte, hogy kaptak visszejelzéseket a telefonos ügyfélszolgálatuk túlterheltségéről, és azt mondták, hogy emiatt nyitottak több vidéki call centert és irodát, hogy követni tudják az ügyfélkör bővülését. A láthatóságukat pedig azzal igyekeztek növelni, hogy plázákban is irodákat nyitottak.