Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika frontális támadást indított az egyik legnagyobb kínai mobilgyártó ellen

2018.04.17. 12:07
A ZTE (nem Koplárovics Béla csapatáról van szó, hanem Kína egyik legnagyobb mobilgyártójáról, a világpiac meghatározó játékosáról) felfüggesztette részvénykereskedelmét a Hong Kong-i és a senzeni tőzsdén, miután Amerikában hirtelen minden bukni látszik számukra.

Az Egyesült Államok kedden megtiltotta az érzékenynek minősített amerikai technológiák eladását a kínai cégnek, mire a ZTE bejelentette, hogy vizsgálják az intézkedés vállalatra gyakorolt hatását, és addig is felfüggesztik a részvénykereskedelmet. A ZTE a világ 8. legtöbb eladást produkáló óriásvállalata a mobilpiacon, a kínai cégek között ők a harmadikok a Huawei és a Xiaomi után.

A történet az egyre nagyobb konkurenciát jelentő kínai techóriások Amerikából való kiszorítási kísérletei közé illeszkedik, de a közvetlen előzmény az a megabírság, melyet a ZTE márciusban kapott az USA-ban. Mint kiderült, a kínai cég illegálisan exportált amerikai alkatrészeket a nemzetközi kereskedelmi blokád alatt lévő Észak-Koreába és Iránba. Bebizonyosodott, hogy harmadik cégeken keresztül 283 szállítmány amerikai telefont vittek Kim Dzsongun zárt diktatúrájába, a perzsa országba pedig 32 millió dollár értékben szállítottak szintén amerikai mobil rendszereket. A ZTE vezetése azt állította, hogy már elbocsátották az illegális exportért felelős embereiket, ez azonban az amerikai hatóságok szerint nem történt meg, és a cég továbbra is hazudozik az ügyben.

Márciusban emiatt 1,2 milliárd dolláros büntetést kapott az USA-ban a ZTE. Egyetlen vállalatnak sem kellett korábban ekkora összeget fizetnie export-büntetéssel kapcsolatban Amerikában. Trump ezzel szinte egy időben 60 milliárd dollárnyi védővámot irányzott elő, amit elsősorban high-tech kínai importtermékre vetnének ki. Hogy ne legyen vége: az FBI, a CIA és az NSA vezetői biztonsági okokra hivatkozva azt javasolták, hogy az amerikai állampolgárok kerüljék a Huawei és a ZTE eszközeinek a használatát.

A most bejelentett amerikai tiltás leginkább a közép- és felsőkategóriás kínai mobiloknak tehet be: azokban  egyelőre nélkülözhetetlenek azok az Amerikában gyártott alkatrészek, melyeket mostantól nem adhatnak el a ZTE-nek. A feltételezések szerint a tiltás leginkább a mobilok rendszercsipjeit gyártó Qualcomm és a jó hangzást biztosító Dolby által gyártott alkatrészeket érinti, de kieshet a kijelzőket védő Corning Gorilla Glass is.

Kína közben védelmébe vette saját érdekeit: reakciójukban azt hangsúlyozzák, hogy a ZTE több tízezer amerikainak ad közvetve munkát, ők pedig „készek megtenni a megfelelő lépéseket, hogy megvédjék a kínai vállalatok jogait és érdekeit”.