Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 milliós GVH-bírságot kapott az Apple

2018.04.18. 14:52

Az Apple hasznos és fontos újításként vezette be 2015 szeptemberében a wifi asszisztens funkciót, amellyel az iPhone automatikusan lecsatlakozik a túl gyenge wifiről, és helyette elkezdi használni a mobilnetet. Erről azonban a Gazdasági Versenyhivatal szerint nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak, noha a mobilnet használata az adatforgalom növekedésével és plusz költségekkel járhat.

A jogsértés miatt 100 millió forintra büntették az Apple-t, és arra kötelezték, hogy fejezze be ezt a gyakorlatot

Főleg az okozott gondot a GVH szemében, hogy az Apple alapértelmezett módban aktiválta az iOS operációs rendszerben a wifi asszisztenst, miután a felhasználók az aktuális, 9-es verzióra frissítettek. Korábban az iOS csak akkor kapcsolt át mobilnetre, amikor már egyáltalán nem érzékelte a wifit. Problémának látta a GVH azt is, hogy az asszisztens kikapcsolásának lehetőségét a felhasználónak kellett megkeresnie.

A GVH szerint ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, hangsúlyosan figyelmeztetni kellett volna a felhasználókat a wifi asszisztens automatikus aktiválódására. Ennek nem lett volna terjedelmi akadálya, és az iOS rendszer is alkalmas az ilyen figyelmeztetések megjelenítésére - írta a GVH közleménye.

A bírság összegének megállapításakor a jogsérelem súlyát és időtartamát, az ezzel elért előnyt, a vállalat piaci helyzetét és a jogsértés gyakoriságát mérlegelték a versenyhivatali szakértők. A GVH úgy döntött, hogy a wifi asszisztens működéséről és a várható költségekről az Apple készülékeinek üzembe helyezésekor, az iOS frissítése során, valamint a wifi asszisztenssel kapcsolatos online leírásokban is tájékoztatást kell nyújtani.