Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irán is betilthatja a Telegramot

2018.04.18. 22:58

Irán alighanem hamarosan blokkolni fogja a Telegram üzenetküldő alkalmazást. A cég ellen Oroszországban már eljárás indult, mivel az orosz hatóságok felszólítása ellenére sem adták át az üzenetek feltöréséhez szükséges titkosító kulcsokat. Mivel Ali Khamenei ajatollah, Irán uralkodója nemrég bejelentette, hogy a nemzeti érdekek védelme miatt ő sem fogja használni a szolgáltatást, nem kizárható, hogy Irán is hasonlóan drasztikus lépésre készül.

A Telegramot csaknem 40 millióan használják Iránban. A titkosított üzenetküldő alkalmazás sokakat csábított át a rivális WhatsApptól. Többen használják, mint a Facebookot és a Twittert együtt – mondhatnánk, ha nem torzítaná képet, hogy Irán mindkettőt blokkolja. Az országban nemcsak üzenetküldésre, hanem saját bejegyzések közzétételére is használják a Telegramot.

Khamenei hivatala szerdán közölte, hogy bezárják az ajatollah hivatalos Telegram-csatornáját. Így tett az iráni alelnök, Eshaq Jahangiri is, és a közszolgákat is utasították, hogy hagyjanak föl a Telegram használatával. Az indoklás szerint mindez azért történt, hogy véget vessenek annak, amit a hivatalos személyek a Telegram országos monopóliumaként emlegetnek. A friss fejleményeket és a korábbi nyilatkozatokat összevetve elképzelhető, hogy

a Telegramot az egész országban be fogják tiltani, és egy hazai fejlesztésű alkalmazással fogják helyettesíteni. 

Az iráni tisztségviselők azért fújnak a Telegramra, mert a gazdasági nehézségek miatt tavaly év végén több tiltakozó demonstrációt szerveztek. Januárra a tüntetések 80 városra terjedtek ki. Emiatt a Telegramot hibáztatták; szerintük ez volt a tüntetésszervezéshez használt platform.  Az iráni technológiai miniszter a Telegram-alapító Pavel Durovot is megkereste azzal, hogy blokkolják azokat a csatornákat, amikről azt gyanítják, hogy álhíreket és gyűlöletpropagandát terjesztenek.

Az irániak általában heves ellenállással fogadják az online szolgáltatások blokkolását. Profin használják a szűrőprogramokat, hogy megkerüljék az állami tiltást, és gyakran több millióan váltanak egy új üzenetküldő platformra, ha a korábban használtat blokkolják. A Telegram is azután vált ennyire népszerűvé, hogy a kormány blokkolta a hozzáférést a Viberhez.

(The Guardian)