Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letarolták tavaly a piacot az iPhone-ok

2018.04.19. 14:41

Megdöbbentő okostelefonos iparági adatokkal rukkolt elő a Counterpoint gazdasági elemző cég. A 2017-es év utolsó negyedévének nyereség-részesedési adatait közölték, a tíz legjobban teljesítő telefonra vetítve. Íme a százalékos lista:

  1. iPhone X: 35,0
  2. iPhone 8: 19,1
  3. iPhone 8 Plus: 15,2
  4. iPhone 7: 6,2
  5. iPhone 7 Plus: 5,0
  6. Samsung Galaxy Note 8: 3,8
  7. iPhone 6: 1,8
  8. Samsung Galaxy S8 Plus. 1,7
  9. iPhone 6s: 1,6
  10. iPhone SE: 0,9

Mint látható, a tíz legtöbb profitot termelő telefonból nyolc iPhone. Az iPhone-ok az összesített iparági profit 86 százalékát húzták be az Apple-nek – a sokat támadott iPhone X egymaga több mint harmadát. A listára, annak is csak a második felére egyedül a Samsung tudott beférkőzni két típussal. És ami ugyancsak megdöbbentő: az össziparági profit csupán 9,7 százalékén osztozik az összes többi okostelefon és gyártó.

A Counterpoint elemzője rámutat arra is, hogy miközben globálisan 1 százalékkal csökkent a nyereség a tavalyi utolsó negyedévben az okostelefonok piacán, az Apple képes volt 1 százalékkal növelni saját profitját. Mindezt úgy, hogy a zászlóshajó iPhone X csak két hónapig (november, december) volt kapható 2017-ben. Az Apple sikeréhez hozzájárult az is, hogy termékeik időtállóbbak, mint a konkurencia telefonjai, többéves modelljeik iránt is komoly kereslet mutatkozik.

A számokból az is látszik, hogy az Apple jó lóra tett, amikor nem adta alább, és nem szállt be az alsókategóriás okostelefonok piacába: lehet hogy nem veszik annyian az 700-900-1100 dolláros iPhone-okat, mint a noname kínai mobilokat, de az hogy az iPhone X egymaga ötször annyi profitot termelt, mint hatszáz androidos készüléktípus összesen, az Apple stratégiáját igazolja.