Klaudia
0 °C
12 °C

Szénszálas szuperlaptop 800 ezerért

NP  7620
2018.04.21. 16:18
A Lenovo egyik legdrágább laptopja, a patinás Thinkpad márka csúcsát jelentő Carbon X modell hatodik generációja a több mint negyed évszázada ismert minőséget hozza. A hardverrel egészen biztosan elégedett lesz minden felhasználó, akinek az informatikai osztályon ilyet nyomnak a kezébe – lakossági felhasználásra ugyanis aligha fogják tömegek vásárolni.

Bár a számítástechnikát az állandó változás és fejlődés viszi előre, a Thinkpad laptopokat a több mint huszonöt éves hagyomány következetes és pontos követése tette egyedülállóvá. Ennek köszönhető, hogy a márka csúcsterméke, a Thinkpad X1 Carbon aktuális 6. generációja a világ egyik legjobb üzleti gépe lett.

A Thinkpad gépekre jellemző, hogy aki huzamosabb ideig használt egyet, annak az első gombnyomástól kezdve ismerős lesz minden, az ujjak szinte maguktól megtalálják a gombokat. Több mint tíz éve nem volt Thinkpadem (az akkorit még az IBM gyártotta!), de így is működik az emlékezet. Kényelmes az elrendezés és a gombok ellenállása, és persze ott van a "B" gomb fölött az a kis piros gumipöcök, amivel az egérmutatót irányíthatjuk. Nekem egy hagyományos, matt fekete gép jutott, aminek rendkívül finom borítása van.

AZZAL AZ EGYETLEN HÁTRÁNNYAL, HOGY SZORGALMASAN GYŰJTI AZ UJJLENYOMATOKAT.

Oké, a tesztgép azerty kiosztású billentyűzetén kihívás volt dolgozni, mert hiába gépeltek automatikusan az ujjaim, folyamatosan küzdeni kellett az agyammal, hogy felejtse el, amit lát. Persze a boltokba már rendes qwertz kiosztással kerül a gép, úgyhogy ezzel nem lesz gond.

1
Fotó: Németh Sz. Péter

A hardverrel egészen biztosan elégedett lesz minden felhasználó, akinek az informatikai osztályon ilyet nyomnak a kezébe. Mert azt azért lássuk be, hogy a körülbelül 800 ezer forintos gépet a legtöbben nem a hétvégi bevásárláson fogják megvenni a plázában bóklászva, hanem a beszerzési osztály küldi el a megrendelőlapot a pontosan specifikált felszereltségi igénnyel.

Nálam az X1-nek is a csúcskategóriája járt:

  • Intel Core i7-8650U @ 1,9 GHz-es processzorral
  • 16 GB RAM-mal
  • 512 GB-os ssd-vel
  • Intel UHD 620-as grafikus egységgel
  • 2560×1440 pixeles, fényes felületű HDR kijelzővel
  • 4G/LTE modemmel

A nyolcadik generációs Core i7 processzor nagy előrelépés, a négymagos lapka elég komoly teljesítményű, könnyedén elboldogult fél tucat alkalmazással és a rengeteg megnyitott böngészőlappal. Így is nagyjából végig kibír a gép egy 8-9 órás munkanapot aksiról. Ha mégis kicsúsznánk a 8 órából, az usb-c végű gyári adapterrel nagyjából egy óra alatt 80 százalékra vihetjük fel a töltöttségi szintet, és két óra alatt biztosan megvan a 100 százalék.

NP  7629
Fotó: Németh Sz. Péter

Mindezt egy nagyjából 1,13 kilogrammos, 323,5 mm×217,1 mm×15,95 mm méretű csomagba sikerült bepréselnie a Lenovónak. A gép ráadásul extra védelmet kapott, a négyrétegű karbon borítás és a magnézium keret ellenállóságát állítólag 12 katonai szintű előírás alapján tesztelik. Ezekben szélsőséges hőmérsékleten és nagy rázkódás mellett is működnie kell a gépnek. 

Néhány kompromisszumot így is kötni kell. Akinek érintőkijelzőre fáj a foga, annak le kell mondania a nagyobb felbontásról, mert ezt csak full HD panellel szállítják. Ez elég kellemetlen, a nagyobb felbontású HDR kijelzőnek ugyanis másfélszer jobb a fényereje, gyönyörű színek jelennek meg rajta, persze ehhez olyan lejátszó és olyan tartalom is kell, amely kompatibilis a HDR-rel. Az Intel 620-as grafikus lapkától persze nem szabad túl sokat várni, legalábbis a játékok terén: az éppen nagyon népszerű Fortnite épp csak 15-20 fps körül fut rajta, érdemes régebbi, 4-5 éves, vagy jóval egyszerűbb grafikájú játékokkal próbálkozni.

A hangrendszer minősége vegyes, a beépített hangszórók hangja nem tökéletes, dobozos hangzásúak. A mikrofon viszont elég profi, úgy van beállítva, hogy több méteres távolságból is hallja a szóbeli utasításainkat. Kár, hogy ennek csak akkor vesszük hasznát, ha angol vagy más támogatott nyelven akarunk beszélgetni a Windows 10 Cortana nevű asszisztensével. A kamera is elég gyatra, videotelefonáláshoz még elég lehet a 720p minőség, de túl sok fotót nem érdemes ebben a felbontásban (1280×720) készíteni. Persze az is sokat elmond a célközönségről, hogy a webkamerát egy mozdulattal le tudjuk takarni, hogy biztosan senki se kémkedhessen utánunk, magyarán érthető, hogy miért nem erre fektetett nagy hangsúlyt a Lenovo.

kamera.gif
Fotó: Németh Sz. Péter

A Windows Hello rendszerrel kompatibilis infravörös kamera is opcionális, és ha enélkül kérjük a gépet, akkor meg kell elégedni az ujjlenyomatos védelemmel. Sajnos az utóbbi nem a legtökéletesebb, körülbelül öt próbálkozásból egyszer tudja pontosan leolvasni az ujjaink redőit. Azt is tudni kell erről a szenzorról, hogy sokkal biztonságosabb a korábbiaknál, mert maga az eszköz tárolja és elemzi a mintákat, így jóval nehezebb feltörni.

Portokkal nagyon jól ellátták az X1 Carbont. A két darab 40 Gbps sebességű Thunderbolt 3 mellett még két usb 3.0-t, egy jack aljzatot és egy normál méretű HDMI-t, valamint egy gyári Ethernet adaptert fogadó portot találunk rajta. Emellett a 4G-s modellnek hátul van egy fedett nyílása, ahová egy SIM-kártyát és egy microSD-kártyát tudunk behelyezni.

portok
Fotó: Németh Sz. Péter

A Lenovo X1 Carbon laptopon nagyszerűen lehet dolgozni, és ha nem gamerként, hanem irodai munkásként nézzük, kiváló teljesítményt nyújt. A formája pedig tökéletes, a 13 colos Macbooknál kisebb és könnyebb test 14 colos, lenyűgöző kijelzőt rejt. Az, hogy a webkamera nem tökéletes, vagy hogy a hangszóró nem a legjobb, csak apróság, kis baki, a célközönségnek nem fog nagyon fájni. Az akkuja bírhatná tovább, hogy a topmenedzsereken kívül másnak is merjük ajánlani, ám ebben az esetben is ott lenne még az árcédulája, amitől legfeljebb egy nagyobb cég beszerzési osztálya nem kap azonnal gutaütést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!