Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új tulajdonosnál a Flickr

2018.04.23. 10:21

Közel másfél évtized után kiszabadult a Yahoo öleléséből a Flickr. Az őskövületnek mondható, 2004-ben elindított web 2.0-s képmegosztó szolgáltatás egy még régibb webes cég, a 2002-ben alapított SmugMug birtokába került. Bár a Yahoo már rég a Verizon nevű amerikai netszolgáltatóé, mégiscsak ők voltak azok, akik rátették a kezüket erre a fotós szolgáltatásra 2005-ben. 

Sokan azt remélik, hogy ezzel végre megfelelő kezekbe került a Flickr, hiszen a SmugMug előfizetős szolgáltatása ma is fenntartható módon működik. A SmugMug nem kínál ingyenes hozzáférést, és a profi fotósok tartoznak a célközönségébe. Ezáltal a felhasználói száma is jóval kisebb lehet, mint a Flickrnek, pár milliós, szemben a megvett képmegosztó portál százmilliós bázisával.

A Flickr ingyenes modelljét leginkább az kezdte ki, hogy a képmegosztás, a fotók online tárolása mára igencsak elavult üzleti modell, és a web nagyközönségnek szóló vizuális nagyágyúi – az Instagram, a Snapchat és a Facebook – a történetmesélés irányába mozdultak el, igen sikeresen.

Eközben pedig a Google szerverein korlátlan mennyiségben tárolhatjuk a jó minőségű fotókat, és ez közvetlenül, külön telepítés elérhető több milliárd androidos telefonról. A Flickr alkalmazása nincs az első 100 fotós app között az applikációk rangsorát folyamatosan nyomon követő App Annie szerint.

Az világos, hogy a SmugMug kezében jó helyre kerülhetnek a profi fotósok képei, az viszont nagy kérdés, hogy mihez kezdenek majd a Flickr nem fizető felhasználóival.