Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Röntgent és MRI-t támadnak hekkerek

2018.04.24. 15:41

Lassan a feledés homályába vész, hogy hekkerek zsarolóvírussal támadtak meg - többek közt magyar - kórházakat, de most újabb fenyegetéssel kell szembenézni az egészségügyben. Hekkerek elkezdték támadni a röntgeneket, MRI-ket és más gyógyászati eszközöket, az ezeket vezérlő számítógépeket - jelentette a Symantec.

Az Orangeworm nevű hekkercsoport főleg amerikai célpontokat támad, de Ázsiában és Európában is vannak áldozataik.

A támadások 5 százaléka irányult magyar célpontok ellen 

A Symantec megállapította, hogy a hekkerek elkerülik a rombolást, és valószínűleg a vállalati és ipari kémkedés a céljuk, az orvosi eszközök képalkotási eljárásait tanulmányozzák. Nyilván nem túl egyszerű beszerezni egy saját MRI-t, hogy aztán szétkapják egy sufniban, és megnézzék, mi van benne.

Persze az is lehet, hogy csak a megfelelő pillanatra vártak a támadók, és sikerült azelőtt lefülelni őket, hogy végrehajthattak volna egy szabotázsakciót - írja a Forbes. A kártékony programok képességei általában utólag is bővíthetők, többségükhöz hozzá lehet adni olyan extra kódot, amivel komolyabb kárt tudnak okozni.

Rejtélyes eredet

A kiberbiztonsági szakértőknek kihívást jelent azonosítani a hekkercsoportot, amely az egészségügyieken kívül a gyártó-, agráripari- és logisztikai cégeket is megtámadott, bár ezek közül soknak volt kapcsolata az egészségüggyel. A nemzetiségüket sem sikerült kitalálni, és a kód sem utal a résztvevők származására.