Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Röntgent és MRI-t támadnak hekkerek

2018.04.24. 15:41

Lassan a feledés homályába vész, hogy hekkerek zsarolóvírussal támadtak meg - többek közt magyar - kórházakat, de most újabb fenyegetéssel kell szembenézni az egészségügyben. Hekkerek elkezdték támadni a röntgeneket, MRI-ket és más gyógyászati eszközöket, az ezeket vezérlő számítógépeket - jelentette a Symantec.

Az Orangeworm nevű hekkercsoport főleg amerikai célpontokat támad, de Ázsiában és Európában is vannak áldozataik.

A támadások 5 százaléka irányult magyar célpontok ellen 

A Symantec megállapította, hogy a hekkerek elkerülik a rombolást, és valószínűleg a vállalati és ipari kémkedés a céljuk, az orvosi eszközök képalkotási eljárásait tanulmányozzák. Nyilván nem túl egyszerű beszerezni egy saját MRI-t, hogy aztán szétkapják egy sufniban, és megnézzék, mi van benne.

Persze az is lehet, hogy csak a megfelelő pillanatra vártak a támadók, és sikerült azelőtt lefülelni őket, hogy végrehajthattak volna egy szabotázsakciót - írja a Forbes. A kártékony programok képességei általában utólag is bővíthetők, többségükhöz hozzá lehet adni olyan extra kódot, amivel komolyabb kárt tudnak okozni.

Rejtélyes eredet

A kiberbiztonsági szakértőknek kihívást jelent azonosítani a hekkercsoportot, amely az egészségügyieken kívül a gyártó-, agráripari- és logisztikai cégeket is megtámadott, bár ezek közül soknak volt kapcsolata az egészségüggyel. A nemzetiségüket sem sikerült kitalálni, és a kód sem utal a résztvevők származására.