Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hatszáz bitcoinbányász gépet foglaltak le Kínában

2018.04.25. 19:48

A kínai Tiencsin város rendőrsége hatszáz, a bitcoin nevű digitális valuta bányászatára használt számítógépet foglalt le, miután a város áramszolgáltatója jelentős fogyasztásnövekedést észlelt az egyik villamosvezetéknél – írja az MTI a Hszinhua kínai hírügynökség alapján. A számítógépek hűtésére használt nyolc ipari ventilátort is lefoglaltak.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a bitcoinbányász számítógépek működtetői megbabrálták a létesítmény villanyórájának elosztódobozát, hogy elkerüljék a digitális bányászathoz szükséges hatalmas energiafogyasztás fizetését. A rendőrség egy embert letartóztatott, öt másik ellen pedig nyomozást indított.

A bitcoinbányászatot nagy teljesítményű számítógépekkel lehet csak végezni, az ezzel foglalkozó vállalkozások pedig általában több száz gépet tartanak éjjel-nappal bekapcsolva. A Hszinhua jelentése szerint hatszáz számítógép üzemeltetése havi több százezer jüanos villanyszámlát eredményez. (Egy jüan 40,7 forint, vagyis százezer jüan bő négymillió.)

A kínai kormány szigorúan korlátozza a digitális valuták terjedését, főként a bitcoinét, amely még mindig a legismertebb és legelterjedtebb a világon. A kínai központi bank tavaly szeptemberben országos szinten betiltotta a kriptovaluták használatát, ugyanis attól tart, hogy gyors és szabályozatlan fejlődésük komoly pénzügyi kockázatokkal jár. A kormány a hatósági engedély nélküli kriptovaluta-tranzakciókat szélhámosságnak, illetve pénzmosáshoz használt módszernek tekinti.

Peking kampányt is indított a bitcoin megfékezésére. A kínai kormány emellett azzal is akadályokat görgetett a digitális valuták terjedése elé, hogy az azokat bányászó, az áramfogyasztás mértéke miatt könnyen megtalálható létesítményeket megfosztotta az energiaellátástól.