Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatszáz bitcoinbányász gépet foglaltak le Kínában

2018.04.25. 19:48

A kínai Tiencsin város rendőrsége hatszáz, a bitcoin nevű digitális valuta bányászatára használt számítógépet foglalt le, miután a város áramszolgáltatója jelentős fogyasztásnövekedést észlelt az egyik villamosvezetéknél – írja az MTI a Hszinhua kínai hírügynökség alapján. A számítógépek hűtésére használt nyolc ipari ventilátort is lefoglaltak.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a bitcoinbányász számítógépek működtetői megbabrálták a létesítmény villanyórájának elosztódobozát, hogy elkerüljék a digitális bányászathoz szükséges hatalmas energiafogyasztás fizetését. A rendőrség egy embert letartóztatott, öt másik ellen pedig nyomozást indított.

A bitcoinbányászatot nagy teljesítményű számítógépekkel lehet csak végezni, az ezzel foglalkozó vállalkozások pedig általában több száz gépet tartanak éjjel-nappal bekapcsolva. A Hszinhua jelentése szerint hatszáz számítógép üzemeltetése havi több százezer jüanos villanyszámlát eredményez. (Egy jüan 40,7 forint, vagyis százezer jüan bő négymillió.)

A kínai kormány szigorúan korlátozza a digitális valuták terjedését, főként a bitcoinét, amely még mindig a legismertebb és legelterjedtebb a világon. A kínai központi bank tavaly szeptemberben országos szinten betiltotta a kriptovaluták használatát, ugyanis attól tart, hogy gyors és szabályozatlan fejlődésük komoly pénzügyi kockázatokkal jár. A kormány a hatósági engedély nélküli kriptovaluta-tranzakciókat szélhámosságnak, illetve pénzmosáshoz használt módszernek tekinti.

Peking kampányt is indított a bitcoin megfékezésére. A kínai kormány emellett azzal is akadályokat görgetett a digitális valuták terjedése elé, hogy az azokat bányászó, az áramfogyasztás mértéke miatt könnyen megtalálható létesítményeket megfosztotta az energiaellátástól.