Judit
3 °C
7 °C

Több millió hotelajtóban találtak biztonsági hibát

2018.04.25. 20:47

Világszerte több millió elektronikus hotelszobaajtót érintő sebezhetőséget találtak biztonsági kutatók – írja a BBC.

Az F-Secure nevű finn kiberbiztonsági cég kutatói szerint az ajtók szoftverében talált hiba lehetővé teszi egy digitális mesterkulcs létrehozását, amellyel úgy nyitható ki bármelyik ajtó, hogy az semmilyen nyomot nem hagy a rendszerben. A Ghost In The Locks (szellem a zárban) névre keresztelt sebezhetőségnek köszönhetően akár egy rég lejárt engedélyű zárnyitó kártya segítségével is létre lehet hozni a mesterkulcsot.

Az F-Secure csapata akkor kezdett el a hotelzárakkal foglalkozni, amikor a cég egy munkatársának úgy lopták el a laptopját a hotelszobájából, hogy az illetéktelen behatolásnak semmilyen nyomát nem találták.

A kutatók az elmúlt év során együtt dolgoztak a hiba javításán a zárak gyártójával, a svéd Assa Abloyjal. A cég szerint a sebezhetőség a gyakorlatban nem jelent komoly kockázatot, mert csak egy régebbi szoftverüket érinti, amely a használatban lévő zárak töredékén fut, és ezeket is folyamatosan cserélik újabb technológiára.

Az Assa Abloy zárjait a világ legnagyobb hotelláncai közül több is használja, például az Intercontinental, a Hyatt, a Radisson és a Sheraton. A cég szerint az érintett hotelek két hónappal ezelőtt kezdték el alkalmazni a javításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?