Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább szívatja a kínai mobilgyártókat az USA

2018.04.25. 18:19

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja, hogy a kínai Huawei megsértette-e az Irán elleni gazdasági szankciókat  írja a Reuters a Wall Street Journal információja nyomán.

Azt a lapnak névtelenül nyilatkozó források se tudták megmondani, mennyire előrehaladott a nyomozás, illetve pontosan milyen szabályszegés merült fel a kínai céggel szemben. Az értesülést se a minisztérium, se a Huawei nem kommentálta.

Nem a Huawei az első kínai mobilgyártó, amely ellen fellép az USA az iráni szankciók állítólagos megsértése miatt. Egy hete az amerikai kormány ugyanilyen okból megtiltotta  az érzékenynek minősített amerikai technológiák eladását a ZTE-nek, amely az ötödik legnagyobb kínai mobilgyártó, és a globális piac 8. legnagyobb szereplője. 

Januárban az is felmerült, hogy az USA a kínai készülékek jelentette biztonsági kockázat miatt  mindkét gyártó készülékeit kitilthatja  az amerikai hivatalokból. Donald Trump amerikai elnök pedig márciusban 60 milliárd dolláros védővámot irányzott elő a kínai technológiai importtermékekre. A USA és a kínai techcégek közötti keménykedés a szabálysértések és az információbiztonság kérdésein túl attól sem független, hogy a kormány félti a hazai gyártókat a piacot egyre nagyobb arányban meghódító kínai konkurenciától.