Zelma, Rajmund
-3 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

A WhatsApp igazgatója kilép a Facebookból az adatbotrány után

2018.05.01. 09:20 Módosítva: 2018.05.01. 09:20

"Itt az ideje, hogy tovább lépjek... Egy ideig olyan dolgokat fogok csinálni, amiket szeretek és nem kapcsolódnak a technológia világához, például ritka, léghűtéses PorschÉkat fogok gyűjteni"

- posztolta ki a Facebook-oldalára Jan Koum, a WhatsApp nevű chatelős applikáció egyik társalapítója, vezérigazgatója és a cég felvásárlása után a Facebook elnökségi tagja. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy a Washington Post megírta, Koumnak nem tetszik, ahogy a Facebook bánik a WhatsApp-felhasználók adataival.

Ez a hír biztos nem jött jól a közösségi oldalnak, Cambridge Analytica-botrány, a Facebook visszás kommunikációja, Zuckerberg nem túl jól sikerült washingtoni meghallgatása után egyértelmű, hogy a cég pr-szempontból eddigi történetének legnagyobb válságát éli.

A WhatsApp egyébként pár napja döntöntött úgy, hogy kitiltja a 16 éven aluliakat a szolgáltatásból az Európai Unióban, az új adatvédelmi rendelet hatására.

Jan Koum a nyolcvanas évek Szovjetuniójában nőtt fel, emiatt korán kialakult benne a megfigyeléstől való félelem. Amikor eladta a cégét a Facebooknak, azt írta, ezt annak tudatában tette meg, hogy a felhasználók adatai biztonságban lesznek. "Úgy építettek fel a WhatsAppot, hogy minél kevesebbet tudjunk rólatok" - írta.

"Ha a Facebokkal való együttműködés azzal járna, hogy fel kell adnunk ezeket az értékeket, akkor nem egyeztünk volna bele."

Az eladás 3,5 éve történt.

Mark Zuckerberg, Facebook igazgató egyébként kommentelt Koum posztja alá. Azt írta, hiányozni fog neki a közös munka, és hálás mindenért, és sokat tanult Koumtól. Például azt is, hogyan lehet az adatok megfelelő titkosításával a központosított rendszerek helyett a felhasználók kezébe adni az adatok feletti hatalmat. "A WhatsApp mindig ezekkel az értékekkel fog működni" - írta Zuckerberg, valószínűleg nem sokkal azután, hogy beszélt egy pr-ossal.