Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezár a Facebook-botrányt kirobbantó Cambridge Analytica

2018.05.02. 21:02 Módosítva: 2018-05-02 21:03:06

A Facebook adatkezelési botrányát kirobbantó Cambridge Analytica több forrás szerint bezárja minden irodáját, és nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a briteknél is befejezi a működését az SCL Group nevű szervezete. A hírt először a Wall Street Journal írta meg.

A vállalatot azzal vádolták meg, hogy jogosulatlanul kezelte legalább 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait, melyeket egy látszólag ártalmatlan személyiségteszt-applikáció segítségével gyűjtött be róluk. Az információkat politikai tanácsadásra használta fel, többek közt Donald Trump választási kampányában.

Amikor mindez kiderült, az Egyesült Államokban mindenki a Facebook adatkezelési módszereivel kezdett foglalkozni, és a közösségi portált vezető Mark Zuckerberget alaposan megizzasztották, ugyanis az amerikai Kongresszus előtt kellett jelentést tennie erről az egészről. A kemény meghallgatás két napon át tartott.

A Facebook azóta is ezzel az üggyel foglalkozik, megváltoztatta az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatóját, és most már törölhetjük is a múltunkat a portálról.

Közleményében a Cambridge Analytica igyekezett megvédeni magát. Azt írja a vállalat, hogy „számtalan alaptalan vádat hoztak fel ellene, és bár próbálta tisztázni magát, folyamatosan becsmérelték olyan tevékenységek miatt, amelyek nemcsak hogy legálisak, de széles körben elfogadottak, és mind a politikában, mind a kereskedelemben alapvető részei az online hirdetéseknek”.

A társaság úgy látja, hogy a dolgozói etikusan és törvényesen jártak el, ám a média kereszttüzében szinte az összes ügyfelük és beszállítójuk elpártolt tőlük.