Judit
2 °C
7 °C

Duplájára nőtt az agydaganatok száma, egy brit kutató szerint a mobilok miatt

2018.05.03. 15:33
Húsz év alatt kétszer gyakoribb lett az egyik legagresszívebb agytumor előfordulása Nagy-Britanniában. Az okokra nem terjedt ki a vizsgálat, de a vezető kutató biztos benne, hogy a mobilhasználat a bűnös.

1995-ben százezerből 2,4, 2015-ben már 5 embernél fordult elő az egyik legkegyetlenebb agydaganat, a glioblasztóma Angliában. Az adatok egy szerdán megjelent tanulmányból származnak a Journal of Environmental and Public Health-ből. Az esetek megkétszereződése önmagában is elég aggasztó, ez a kutatás azonban nem tért ki a mögöttes okokra. A vizsgálatot vezető Alasdair Philips azonban egyértelműen a mobilok terjedését tartja felelősnek.

A tanulmány önmagában nem a mobiltelefonokról szól, csak a tumorok előfordulásáról... de a mobiltelefonok tűnnek a legvalószínűbb oknak

– mondta a kutató. A legtöbb tumor a frontális és temporális lebenyben, a fül és a homlok mögött keletkezik, ami Philips szemében önmagában is gyanúba keveri a telefont. Szerinte nem nagyon merül fel más logikus lehetőség, hiszen az elmúlt húsz évben a mobilhasználat teljes elterjedése volt az egyetlen olyan tömeges életmódváltozás, ami itt reálisan felmerülhet.

Ez azonban elég távol van attól, hogy bizonyítéknak lehessen tekinteni, és sok szakértő erősen szkeptikus is a kérdésben. A téma régóta megosztja a kutatókat és a közvéleményt is. Néhány kutatás azonban nem talált semmilyen összefüggést a mobilhasználat és a tumorképződés között, mások azonban nem zárták ki a korrelációkat. A mostani vizsgálat ezt nem is vizsgálta érdemben – írja a CNN.

A mobiltelefonok használat közben gyenge rádióhullámokat bocsátanak ki. Szemben például a röntgensugarakkal, ezek nem ionizálnak, de az egészségre gyakorolt hatásuk így is felmerül. Februárban patkánykísérletekben bizonyítékot találtak rá, hogy a nagy mennyiségű mobilsugárzás  a patkányokra (valamiért csak a hímekre) rákkeltő hatású.

A brit kutatást vezető Alasdair Philips mindezzel együtt maga is nagyon alacsony kockázatot lát. Ha a mobiltelefonok valóban hozzájárulnak a tumorképződéshez, egyéni szinten ez egy nagyon alacsony kockázat:

én sem pánikolnék

– mondta.

Az American Cancer Society ajánlásokat is megfogalmazott, hogy hogyan lehet egészségesebben mobilozni:

  • használjunk kihangosítót, hogy a készülék távolabb legyen a fejünktől;
  • amikor lehet, inkább szöveges üzenetben kommunikáljunk;
  • általában pedig használjuk kevesebbet a mobilt, főleg a gyerekek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?