Árpád
-2 °C
4 °C

Hiába a sci-fi marketing, pénzügyileg pocsékul áll a Tesla

2018.05.03. 17:06
A heti szintű futurisztikus bejelentések és a kozmikus reklámértékű űrbe kilőtt autó ellenére pénzügyileg közismerten rosszul megy a Teslának: nyolc éves nyilvános működése óta mindössze két nyereséges negyedéve volt idáig mindössze Elon Musk vállalatának.

A cég anyagi rendbetételét mindig a közeli jövőre ígérik, de az elmúlt időszak beváltatlan reményei után a Tesla aktuális negyedéves pénzügyi beszámolója után különösen nagy a feszültség. A 2018-as első negyedévben ugyanis az előző negyedévi 619 millió dolláros veszteségre újabb 709 millió dolláros mínuszt produkáltak, miközben a Model 3, amitől az elektromos autók tömeggyártásába való igazi betörést várták, továbbra sem hozza az elvárt számokat.

Miközben már félmillió ember is volt a várólistán (azóta többen visszamondták, de hogy pontosan hányan, azt nem hozták nyilvánosságra), a listaáron legalább 35 ezer dolláros elektromos autóból nem tudnak eleget előállítani. Korábban azt ígérték, havi 20 ezer Model 3 fog legördülni a szalagról, ennek a közelében sincsenek, folyamatosan késik le a határidőket, részben állítólag a rengeteg hibás alkatrész miatt. Közben ugye sor került az eddigi legnagyobb jármű-visszahívásukra is, aztán, hogy a szegény ember és az ág viszonyát szemléltessék, jött az önvezető autók iránti bizalmat jelentősen visszavető kaliforniai halálos baleset, amiről az is kiderült, hogy az érintett Tesla Model X-ben be volt kapcsolva az Autopilot.

A friss pénzügyi beszámoló apropóján tartott sajtókonferencia ezek után most szokatlanul feszült légkörben zajlott: a jelenlévő újságírók nem nagyon kaptak konkrét válaszokat a vállalat stabilizálásával kapcsolatban. Musk azt hangsúlyozta, hogy ugyan a bírálatok jogosak, de az év második felében majd megnyílik a pénzcsap, és „nagyon valószínű”, hogy a Tesla végre profitábilis lesz – mint mondta, most ez a fő prioritás, hiszen addig egy cég nem tekinthető nagykorúnak.

A kritikusok szerint a Teslának valószínűleg újabb tőkebevonásra vagy kölcsönökre lesz szüksége, hogy finanszírozható maradjon. Rossz mutatói miatt a Moody's hitelminősítő már márciusban a „szemét” kategóriába sorolta le a Tesla hitelbesorolását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?