Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is be tudnak lépni a fiókunkba

2018.05.04. 18:09
A Facebook erre feljogosított alkalmazottai belenézhetnek minden, az oldalon fent lévő személyes adatainkba, sőt, ha akarnak, be is léphetnek a nevünkben jelszó nélkü. Erről azonban az érintett felhasználót nem értesítik, pedig megtehetnék.

A probléma (a Facebook globális adatkezelési válságától eltekintve) most annak kapcsán jött elő, hogy kiderült, a Facebook ugyanezt a helyzetet házon belül teljesen máshogy kezeli. Ha ugyanis egy Facebook-alkalmazott adataiba néz be egy másik Facebook-dolgozó, az illető automatikus értesítést kap róla, hogy megpróbálják megsérteni privacyjét”. A Gyűrűk ura mindent látó főgonosza után a vállalaton belül csak „Sauron alertnek” hívott figyelmeztetés során a Facebook alkalmazottak kapnak egy emailt.

Ugyanezt azonban nem kapja meg a 2 milliárd mezei felhasználó – emiatt most kettős mércét emlegetnek, a probléma kapcsán pedig ismét arról lehet beszélni, hogy a Facebook mennyivel többet tud rólunk, mint amivel mi tisztában lehetünk.

A jelszó nélküli belépésre a Facebooknál sincs sok embernek lehetősége, a lehetőséggel azonban így is vissza lehet élni. A Facebook éppen ezen a héten volt kénytelen kirúgnia az egyik biztonsági mérnökét, miután az illető azzal hencegett egy randi appon egy nőnek, hogy bárkinek hozzá tud férni a privát adataihoz, fényképeihez, egyébként nem nyilvános beírásaihoz. Ez igaz, akkor is, ha minden ilyen belépést utólag meg kell okolni a vezetők felé.

Az, hogy a Facebook házon belül automatizálja az idegen belépésekről való értesítést, teljesen indokolt, főleg, hogy ez nem ritka, hiszen gyakran az alkalmazottak fiókjain keresztül tesztelik az újításokat. Az évek során azonban – írja a Wall Street Journal kérdéssel foglalkozó cikke  – már jó néhány embert rúgtak ki sima felhasználók illegális adatkezelése miatt a cégtől; így a mostani adatbiztonsági krízis kapcsán a vállalatnak újra át kellene gondolnia az értesítéseket; ez ráadásul korábban már téma is volt Zuckerbergéknél.