Árpád
-2 °C
3 °C

A Google gépei már helyettünk telefonálnak

2018-05-08T165635Z 258962371 RC1E291B23D0 RTRMADP 3 ALPHABET-DEV
2018.05.09. 10:50

Helyi idő szerint kedd este, a kaliforniai Mountain View-ban kezdetét vette a Google éves fejlesztői konferenciája, a Google I/O. A Quartz gyűjtése nyomán összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes az érkező újdonságokról.

Oké, tudjuk, mi is felelősek vagyunk

Ahogy arról már előre lehetett hallani, a Google beleállt abba, hogy felelősséggel tartoznak a felhasználók mobilhasználatának kordában tartásáért, és segíteni akarnak elkerülni a mobilfüggőséget és az azzal járó kellemetlenségeket. Sundar Pichai vezérigazgató már a nyitóbeszédében is a saját felelősségükről beszélt, majd a cég vezetői több olyan újdonságot is bejelentettek, amelyek az Android P-vel, a cég mobil operációs rendszerének most bemutatott legújabb verziójával érkeznek, és arra hivatottak, hogy segítsenek kordában tartani, mennyit nyomkodjuk a kütyüinket:

  • Lesz egy Shush (Csitt) nevű mód: ha a kijelzővel lefelé fordítjuk a mobilt, minden értesítést automatikusan kikapcsol, hogy ne vonja el a gazdája figyelmét a való világtól. Külön be lehet állítani, hogy az igazán fontos dolgokat, vagyis a családtagok telefonhívásait ilyenkor is jelezze.
  • A Wind down (Lazítás, esetleg Kiengedés) nevű mód egy bizonyos időpont után szürkeárnyalatosra változtatja a kijelzőt, hogy elvegye a felhasználó kedvét attól, hogy az ágyban, közvetlenül lefekvés előtt nyomkodja a mobilját. (Na meg így a kék fény se fogja összezavarni a biológiai óráját.) Ez kikapcsolható, ha valaki épp mégse szeretne záros határidőn belül aludni.
  • A rendszer mutatni fogja, melyik appal mennyi időt töltünk el, hogy ösztönözzön minket a telefon lerakására, ha túlzásba esnénk. Be lehet majd állítani egyes appokat is, hogy figyelmeztessenek arra, hogy ideje szünetet tartanunk.

Lassan már anyával is a gép beszél helyettünk

Már a tavalyi konferencián is a mesterséges intelligencia (MI) volt a főszereplő, de az Android P-ről már egyenesen azt mondja a cég, hogy a középpontjában az MI áll.

A leglátványosabb, vagy talán inkább leghallhatóbb újdonság, hogy ezentúl az Asszisztens képes lesz telefonálni a nevünkben. Na nem az idegesítő ismerőseinkkel fog beszélgetni helyettünk (még). Viszont ha azt kérjük tőle, hogy foglaljon le egy időpontot vagy egy hotelszobát, képes lesz ő maga felhívni az adott céget, és leboltolni az üzletet a vonal másik végén (még) beszélő valódi emberekkel. A bemutatón a gép igyekezett meggyőzni a beszélgetőpartnert, hogy ő is ember, és ehhez még tipikus emberi hümmögéseket is produkált beszéd közben. Ennek a funkciónak a neve Duplex, és a többi bejelentéssel ellentétben még nem tudni, mikor érkezik, mert Pichai szerint szeretnék igazán jól megcsinálni, mielőtt ráeresztik a világra. Ezt ezúton is köszönjük.

Általában is egyre természetesebben lehet majd beszélgetni a Google Asszisztenssel. Elég lesz egyszer felébreszteni egy "Hey Google" nyitással, utána egész párbeszédeket és több egymás utáni kérést is érteni fog. Sőt egyszerre is több mindent lehet kérdezni tőle, mert a komplexebb kérdéseket is meg fogja érteni. A bemutatón azt kérdezték tőle, "Ki volt Kalifornia kormányzója, amikor Kevin Durantot draftolták, és ki draftolta?" (Kevin Durant egy NBA-kosaras, a draftolás pedig az a folyamat, amikor a csapatok a szezon előtt a játékosbörzén adott sorrend szerint kiválogatják az egyetemről és más helyekről az új játékosokat.) És a gép gond nélkül válaszolta, hogy Arnold Schwarzenegger volt a kormányzó 2007-ben, és ugyanekkor a Seattle draftolta Durantot.

A Google megcsinálja az okos-Ubert

További MI-újdonságok röviden:

  • A Google több üzletben elérhetővé tenné az Asszisztensen keresztüli hangalapú rendelést, ezen olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Starbucks. 
  • Az Amazon saját hangvezérelt asszistenséhez hasonlóan a Google Asszisztens is pozitív megerősítést fogja adni a gyerekeknek az udvariasságra: ha szépen kérnek tőle valamit, megköszöni, hogy szépen kérték.
  • Tovább okosodik a Google Lens, a cég mesterséges intelligenciával felpimpelt vizuális svájci bicskája is, amely felismeri, mi van a képeken, információkat keres elő arról, amit a kamera lát, feliratokat fordít le, névjegykártyát szkennel és hasonlók. Ezentúl valós időben fogja mindezt elkövetni.
  • A Google a csipgyártás jövőéért vívott háborúban is erősít: bejelentették a Tensor Processing Unit (TPU) nevű MI-csipjük harmadik generációját, amely Pichai szerint nyolcszor erősebb, mint a tavalyi második verzió.
  • néhány hete megújult Gmail a mobilon tovább okosodik: az eddig csak rövid tőmondatokra képes konzervválaszok után ezentúl még okosabban a saját mondatainkat is megpróbálja befejezni helyettünk (persze egyelőre csak angolul).
  • Még idén jön a Google önvezető autós tesztcége, a Waymo saját önvezetős fuvarmegosztó szolgáltatása, először az arizonai Phoenixben. Ennek a bejelentésnek sötét árnyalatot ad, hogy az Uber épp ugyanilyen szolgáltatást tesztelt, majd állította le a tesztjeit, amikor ugyancsak Arizonában az egyik önvezető autójuk halálra gázolt egy gyalogost – mint a napokban kiderült, egy szoftverhiba miatt.

Egyszerűbb, takarékosabb Android

Az Android P-vel egyszerűsödik a rendszer dizájnja, eltűnik a képernyő aljáról a három gomb, és csak egyetlen kezdőgomb marad. Innen elérhető az az öt app, amelyet a rendszer szerint a legnagyobb valószínűséggel akarunk épp megnyitni. Egy újabb felfelé suhintással az összes app megjelenik, a gombot oldalra húzva pedig a megnyitott appokat érjük el.

A rendszer figyelni fogja, melyik appokat használjuk leginkább, hogy azokra összpontosítsa az akku energiáját, illetve azt is megtanulja, hol milyen fényerőt preferálunk. Mindezekkel a Google szerint az Android P a teszteken 30 százalékkal kevesebbszer kapcsolta fel a készülék processzorát.

Általában is igyekszik a rendszer kiokosítani magát a szokásainkból, és az egyes appokon belül konkrét funkciókat is elénk tegyen a kellő pillanatban. Ha például általában este felhívjuk a szüleinket, megtanulja, hogy ezt a lehetőségek már magától felajánlja, és hasonlók. Az egyes appokra lehet majd szabni azt is, hogy elforduljon-e a képernyő, ha elforgatjuk a telefont.

Okosodik a Google keresője is, már rögtön a találatok között lehet mozijegyet foglalni, ha egy filmre keresünk, vagy látni, mikor ér oda az autó, ha fuvart várunk a Lyfttől – vagyis külső szolgáltatók is beépülhetnek így a rendszerbe. A Google külső fejlesztőknek is elérhetővé teszi az ML Kit nevű gépi tanulásos csomagot is, amellyel bármelyik appba beépíthetők fejlett szöveg-, kép- és arcfelismerő képességek.

Az Android P bétáját a Google saját Pixel 2 mobiljain teszi elérhetővé, hanem az Essential, a OnePlus, a Nokia, a Vivo, a Xiaomi, az Oppo és a Sony egyes készülékein is. (A végleges verzió feltehetően a hagyományoknak megfelelően ősszel érkezik majd.)

Amiről még szó volt

A Google Térképbe is beköltözik a kiterjesztett valóság. Ezentúl nemcsak egy unalmas térképen mutatja meg, merre kell menni, hanem a valódi fizikai környezetre vetíti rá az irányokat. A Térkép személyre szabott közeli lehetőségeket is fog ajánlgatni.

Ahogy korábban már hallani lehetett, megújul a Google Hírek: a szolgáltatás a saját böngészési előzményeink alapján fog ajánlgatni tartalmakat, amelyekre fel is lehet majd iratkozni, és mindent igyekszik kontextusba helyezni nekünk.

És amiről nem

Ahogy a ZDNet megjegyzi, nem esett szó az adatvédelemről és az IT-biztonságról, pedig ezek nemcsak igen forró témák az utóbbi időben, hanem magát a Google-t is erősen érintik.

(Borítókép: Látogatók a Google fejlesztői konferenciáján a kaliforniai Mountain View-ban, 2018. május 8-án. Fotó: Stephen Lam/Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?