Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Óriásit bővülhet a Digi, kemény feltételekkel

2018.05.10. 10:35

Tavaly nyár óta húzódik a Digi és az Invitel lakossági üzletágának egyesülése, amit most végre lezárhatnak, miután a cégek megkapták a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását. A Digi 43 milliárd forintot fizet a rivális cég lakossági ügyfélbázisáért és hálózati infrastruktúrájáért.

Ennek a hatósági engedélynek azonban komoly ára van, a GVH ellenőrző biztos rendel ki, hogy a fúzió minden lépése transzparens legyen, és több tucat településen meg kell akadályozni, hogy az egymást átfedő hálózatokkal rendelkezzen a cég.

Az érintettek saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen működnek egymással párhuzamosan, és ezen belül 16 településen a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné a Digi-Invitel fúzió. Miután a GVH erre rámutatott, a Digi vállalta, hogy hat hónapon belül eladja az összefonódással megszerzett hálózatokat, beleértve az infrastruktúrát és az előfizetői szerződéseket. A versenyhivatal biztosa többek közt arra fog árgus szemekkel figyelni, hogy a Digi meg se próbálja átcsábítani magához az eladásra kerülő ügyfeleket.

Ezen kívül még huszonöt településen, ahol az Invitel is jelen van, a Digi pedig a vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. révén, mástól bérelt hálózaton nyújt tévészolgáltatást, és a GVH szerint ezáltal is csökkenne a verseny.  A Digi vállalta, hogy ezeken a településeken kilép a bérleti szerződésekből, nem hosszabbítja meg azokat, és egy éven át nem végez marketing tevékenységet, nem szerződtet át ügyfeleket ezeken a településeken.

Ha minden előírás teljesül, akkor a GVH szerint nem sérül a verseny a távközlési piacon.

Amíg nem kapták meg a jóváhagyást, addig is mindkét cég aktívan fejlesztette a hálózatát, egymástól függetlenül, most viszont elkezdhetik végre összefésülni a rendszereiket. A Digi hamarosan mobilszolgáltatóként is piacra lép, ehhez évek óta megvan a szükséges frekvenciája, és most is nagy erőkkel építi a mobilhálózatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?