Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Telenornak is fájhatnak az amerikai szankciók

2018.05.11. 13:01

A Telenort igen érzékenyen érintheti, hogy a kínai ZTE felfüggesztette a működését a kínai cégek elleni amerikai szankciók miatt – írja a G7.

Ahogy a lap emlékeztet, a Telenor Magyarország még 2010-ben adott egy 200 millió eurós megrendelést a kínai ZTE-nek, hogy cserélje le a mobilhálózata bizonyos elemeit, amelyeket korábban az Ericsson és a Nokia-Siemens Networks szállított neki.

Magában az ügyletben nincs semmi különös, hiszen a másik akkoriban feltörekvő kínai telekommunikációs beszállítóhoz, a Huaweihez hasonlóan a ZTE is gyors ütemben növekvő és sok megrendelést kapó cégnek számított. Szerdán viszont a cég bejelentette, hogy felfüggeszti a tevékenységét, mert az iráni szankciók állítólagos megsértése miatt a közelmúltban ellene hozott amerikai szankciók ellehetetlenítették a működését.

A szankciók eredményeképp a cég nem tudja beszerezni az amerikai beszállítóitól, elsősorban a Qualcommtól és az Inteltől az okostelefonjaihoz, routereihez és más telekommunikációs felszereléseihez szükséges komponenseket, így jelenleg nem tudja fenntartani a rendes működését – ami azokra a cégekre is kihat, amelyek a ZTE eszközeire építik a hálózatukat. A tiltás jelen állás szerint hét évre szól, bár a ZTE igyekszik elérni a szankciók enyhítését.

A Telenort különösen érzékenyen érinti a kialakult helyzet, mert a fejlődő világ több országában a ZTE szállítja nekik a hálózati eszközöket. A G7 megkeresésére a norvég cég magyar leányvállalata annyit reagált, hogy "vizsgálja az export tilalom és a ZTE bejelentésének hatását".

Egy héttel a ZTE elleni szankciók bejelentése után a szintén kínai Huawei is  hasonlóan járt . Januárban pedig még az is felmerült, hogy az USA a kínai készülékek jelentette biztonsági kockázat miatt  mindkét gyártó készülékeit kitilthatja  az amerikai hivatalokból.  A kínai cégek elleni amerikai keménykedés névleges oka az Irán elleni szankciók megsértése, és minden bizonnyal ez valóban szerepet játszik a tiltásokban, de a teljes kép megértéséhez alighanem az is hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút hirdetett a világ és első sorban Kína és a kínai cégek ellen. Erről  ebben a cikkben írtunk részletesebben.