Jenő
-3 °C
6 °C

A világ legfélelmetesebb robotja már futni is tud

2018.05.11. 09:14

Atlas, a rémisztően ügyes robotokat fejlesztő Boston Dynamics humanoid felépítésű modellje már futni is tud – írja a Boing Boing.

A robot irányítórendszere minden eddiginél pontosabban koordinálja a kezek, a lábak és a törzs mozgását, így a teljes testével képes finom mozgásokat végezni és közben egyensúlyozni, ami lehetővé teszi, hogy még több helyen és helyzetben bevethető legyen.

A hardvere elemeit 3d nyomtatással állították elő, amivel súlyban és méretben is tudtak spórolni, mégis kellően ellenálló vázat kaptak. Ehhez jönnek még a sztereo látást, a távolságérzékelést és hasonlókat lehetővé tevő szenzorok, amelyek lehetővé teszik, hogy nehéz terepen is biztonsággal mozogjon és a maga körül talált tárgyakkal is interakcióban lépjen.

Atlas futásáról egy videót is kiadott a cég:

Korábban már írtunk arról is, hogy Atlas hogyan hátraszaltózik, de persze sok tekintetben még mindig van hova fejlődnie, tavaly nyáron például üdítő bénasággal esett hanyatt a színpadon. Beszámoltunk már az unokatestvéréről, a kereken gurulva szökdelő Handle-ről, illetve a kutyájáról, Spot Miniről, amely nemcsak az ajtót tudja kinyitni magának, de még a sört is odaviszi a gazdinak.

A Boston Dynamicsot tavaly nyáron vette meg a japán Softbank nevű cégóriás a Google-anyacég Alphabettől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?