Erzsébet
1 °C
4 °C

A NASA helikoptert küld a Marsra

mars20150122-16
2018.05.12. 14:45

A NASA 2020-ban új marsjárót tervez a szomszédos bolygóra küldeni. Az amerikai űrhivatal most bejelentette, hogy a talajon közlekedő kutatójárművel egy önvezető helikopter is részt vesz majd a küldetésben – írja a Space.com.

A drónhelikopter a Mars elérése után 30 napos tesztküldetést fog végrehajtani, hogy demonstrálja, mennyire életképes ötlet egy marsi felszín fölött lebegő jármű bevetése.

A NASA mindig büszke volt az új kezdeményezéseire. Egy másik bolygó egén repülő helikopter izgalmas ötlet. A marsi helikopter nagyon ígéretes a jövőbeli tudományos, felfedező és felderítő marsi misszióinkra nézve

– mondta Jim Bridenstine, a NASA újdonsült – mellesleg klímaszkeptikus – vezetője.

A helikoptert 2013-ban kezdték fejleszteni a NASA Jet Propulsion Laboratory nevű kaliforniai űrközpontjában. Mindössze baseball-labda nagyságú, a súlya 1,8 kilogramm. Napelemek fogják ellátni árammal, és egy fűtőrendszer is helyet kapott rajta, hogy ellenálljon a marsi hidegnek.

A propellerei percenként 3 ezer fordulattal, vagyis a földi helikopterekénél tízszer gyorsabban fognak pörögni, hogy a levegőben maradhasson a ritkás marsi atmoszférában, amely a földi sűrűségének csak az egy százaléka. A Földön a helikopteres magassági rekord 12 ezer méter, de a sajátos marsi körülmények miatt ott már a bolygó felszínén olyan, mintha 30 ezer méteres földi magassággal kellene megbirkózni.

A Mars 2020 küldetés a tervek szerint 2020 júliusában fog útnak indulni a floridai Cape Canaveralról, a járműveket egy Atlas–5 rakéta szállítja majd, és ha minden jól megy, 2021 februárjára érik el a Marsot. A helikopter a hatkerekű marsjáró aljára szerelt konténerben fog utazni.  Önjáró lesz, mert a nagy távolság miatt amúgy se lehetne valós időben irányítani, viszont képes lesz parancsokat fogadni, amelyek alapján a küldetését végzi.

A helikopter öt repülést kísérel majd meg, a terv szerint mindegyikkel egyre távolabb és egyre tovább fog repülni. A végcél a néhány száz méteres távolság, illetve a 90 másodperces időtáv. A kísérlet kockázatos, de a NASA szerint megéri, hiszen ha becsődöl a helikopter, a küldetés többi részét nem veszélyezteti, viszont ha sikeres lesz a bevetése, az ügynökség kap egy komoly új eszközt a jövőbeli bolygókutatásokhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?