16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

Kösz, Amazon! Befellegzett az Alexáknak

GettyImages-630961802
2018.05.14. 16:26

Nehéz ok-okozati összefüggést kimutatni a két jelenség között, de kétségkívül tálcán kínálja magát a magyarázat: az okoskütyük piacának nagy hatása lehet arra is, hogy milyen nevet adnak újszülöttjeiknek az amerikaiak. Íme néhány érdekes adat:

  • az Amazon 2015-ben kezdte széles körben értékesíteni az Echo otthoni okoseszközt, aminek megszemélyesített hangvezérelt asszisztense az Alexa névre hallgat
  • 2015-ben 6050 újszülöttet kereszteltek Alexa névre az Egyesült Államokban
  • 2017-ben több mint 22 millió Echo-t adott el az Amazon, és az Alexát telepítette egy sor más eszközre is (Echo Tap, Echo Dot, Echo Show, Fire TV, Fire tabletek)
  • 2017-ben 3883 újszülöttet kereszteltek Alexa névre az Egyesült Államokban

Tehát a két évvel korábbi szinthez képest 67 százalékra esett vissza az újszülött Alexák száma, derül ki a Recode cikkében idézett friss amerikai népesedési adatokból. A babycenter.com adatai szerint idén folytatódott a mélyrepülés: eddig 35-tel kevesebb gyerek kapta az Alexa nevet, mint 2017 hasonló időszakában.

Kapcsolódó

Alexa világuralomra tör

Az Amazon hangvezérelt asszisztense több száz eszközben, tévékben, hűtőkben és autókban is megjelent. Egyre többet tud, egyre több nyelven beszél, de a dominanciája nagyon törékeny.

Mivel nincsenek a kezünkben kifejezetten ezt célzó kutatási eredmények, csak feltételezni tudjuk (igaz, elég jó okkal), hogy lehet összefüggés a két jelenség között. Egy olyan világban, ahol a házi asszisztenst több tízmilliók szólítják naponta többször is az Alexa néven, könnyen lehet, hogy nem szívesen adják ugyanazt a nevet lánygyermeküknek.

Jeff Bezos, az Amazon főnöke egy korábbi interjúban egyébként elmondta, hogy az Echo-ba épített hangvezérelt asszisztenst a Star Trek sci-fi sorozat egyik, Alexa névre hallgató beszélő számítógépe ihlette.

Hasonlóképp járt kisebb volumenben a Siri név is. Igaz, a Siri sosem volt olyan népszerű, mint az Alexa, 2009-ben volt a csúcson, akkor adták 120 gyereknek ezt a nevet. Aztán 2011-ben jött az iPhone személyi asszisztense, és pár év alatt szinte teljesen megölte a nevet: 2017-ben mindössze húsz csecsemőt kereszteltek Sirinek.

A Microsoft személyi asszisztenséről, Cortanáról nincsenek összehasonlításra alkalmas utónév adatok, talán annak köszönhetően, hogy a Halo számítógépes játék egyik AI-karakterétől kölcsönvett nevet évente csak pár (5-10) gyermek kapja Amerikában.

Nyitókép: Alexa mindenhová telepíthető, még a hűtőkbe is, mutatja a 2017-es CES-en Mike George, az Alexa Echo and Appstore elnökhelyettese (David Becker/Getty Images)  • Tippek
  • Bankszámla