Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Elstartolt az első kínai magánrakéta

2018.05.17. 16:32

Első alkalommal bocsátottak fel magáncég által fejlesztett hordozórakétát csütörtökön Kínában, az ország északnyugati részén található űrállomásról, jelentette az MTI, a kínai állami médiára hivatkozva. A Csungking Liangcsiang Star elnevezésű rakétát egy pekingi székhelyű magáncég, a OneSpace Technology fejlesztette ki. A rakéta szilárd üzemanyagú hajtóművel rendelkezik, mondta el a Hszinhua hírügynökségnek a társaság elnöke, Ma Csao.

A kis méretű, 9 méter magas, szuborbitális rakéta a 306 másodperces tesztútja alatt 273 kilométert tett meg, és a hangsebesség ötszörösére gyorsult. Hogy mekkora magasságig jutott, elérte-e az űr határát, egyelőre nem tudni.

Ha befejeződik a fejlesztés, a tervek szerint az OS-X0 (o-s-x-nulla) néven is ismert hordozórakéta a legfeljebb 100 kilogramm súlyú rakományát akár 800 kilométeres magasságban lévő röppályára is állíthatja. Az energiatakarékos technológiának köszönhetően a üzemanyag-költségeket 30 százalékkal sikerült csökkenteni.

A OneSpace Technology 2015-ben alakult annak nyomán, hogy a kínai kormány célul tűzte ki a kereskedelmi űrrepülés fejlesztését, és a privátszféra bevonását a szektorba. Su Csang cégalapító a China Daily-nek adott múlt heti interjújában elmondta: 2019-ben tíz hordozórakéta megrendelésre számítanak. "A jövőben még nagyobb rakétákat fogunk fejleszteni, és beszállunk majd a globális versenybe" - jelentette ki Su.

Hszi Csin-ping elnök 2012-es hivatalba lépése óta a kínai kormányzat legfontosabb feladataként jelölte ki, hogy Kína nagyhatalommá váljék az űrrepülés területén, ennek kapcsán pedig az a terv született, hogy 2022-re Kína állandó személyzettel rendelkező űrállomást állítson röppályára.