Ottó
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Tesztelték az új kínai harci helikopter fegyverrendszerét

2018.05.18. 12:59

A kínai állam tulajdonában lévő Aviation Industry Corporation of China (AVIC) elvégezte az első sikeres tüzelési teszteket a külföldi piacra szánt Z-19E harci helikopterrel. A Z-19E-t az AVIC Harbin Aircraft Industry Group fejlesztette az északkelet-kínai Hejlungcsiangban.

A gép tavaly májusban végezte a szűzrepülését. A szerdai jelentés szerint az új modell a tüzérségi teszten demonstrálta remek manőverezhetőségét és működési képességeit a most befejeződő tüzérségi tesztelésen, ami kulcsfontosságú fázis volt az exportmodell piacra dobása előtt.

A tesztelés során a helikopter összes fegyverrendszerét kipróbálták:

  • a 12,7 milliméteres, 1,4 kilométer hatótávolságú fedélzeti gépfegyvert;
  • a 4 kilométer hatótávolságú, YT-90 levegő-levegő rakétákat;
  • valamint a 2 kilométer hatótávolságú, Blue Arrow levegő-föld rakétákat.

Az egyrotoros, 3,96 méter hosszú Z-19E tandem elrendezésű pilótafülkét kapott. A keskeny géptestet a legmodernebb repülési és katonai eszközökkel szerelték föl, hogy a jármű többféle feladatot is elláthasson a legváltozatosabb időjárási feltételek mellett.

A gép teherszállító kapacitása is jelentős: a motor 4,2 tonnányi össztömeget tud megmozgatni. A gép nettó tömege 2510 kilogramm, de felszállás előtt fel is kell tankolni; a fő és a kiegészítő üzemanyagtartályok kapacitása 820, illetve 280 liter. A helikopter csúcssebessége 245 kilométer óránként, a maximális hatótávolsága 454 kilométer; egyszerre 162 percet tud a levegőben tölteni.

(Air Force Technology | Defence Talk)