Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tesztelték az új kínai harci helikopter fegyverrendszerét

2018.05.18. 12:59

A kínai állam tulajdonában lévő Aviation Industry Corporation of China (AVIC) elvégezte az első sikeres tüzelési teszteket a külföldi piacra szánt Z-19E harci helikopterrel. A Z-19E-t az AVIC Harbin Aircraft Industry Group fejlesztette az északkelet-kínai Hejlungcsiangban.

A gép tavaly májusban végezte a szűzrepülését. A szerdai jelentés szerint az új modell a tüzérségi teszten demonstrálta remek manőverezhetőségét és működési képességeit a most befejeződő tüzérségi tesztelésen, ami kulcsfontosságú fázis volt az exportmodell piacra dobása előtt.

A tesztelés során a helikopter összes fegyverrendszerét kipróbálták:

  • a 12,7 milliméteres, 1,4 kilométer hatótávolságú fedélzeti gépfegyvert;
  • a 4 kilométer hatótávolságú, YT-90 levegő-levegő rakétákat;
  • valamint a 2 kilométer hatótávolságú, Blue Arrow levegő-föld rakétákat.

Az egyrotoros, 3,96 méter hosszú Z-19E tandem elrendezésű pilótafülkét kapott. A keskeny géptestet a legmodernebb repülési és katonai eszközökkel szerelték föl, hogy a jármű többféle feladatot is elláthasson a legváltozatosabb időjárási feltételek mellett.

A gép teherszállító kapacitása is jelentős: a motor 4,2 tonnányi össztömeget tud megmozgatni. A gép nettó tömege 2510 kilogramm, de felszállás előtt fel is kell tankolni; a fő és a kiegészítő üzemanyagtartályok kapacitása 820, illetve 280 liter. A helikopter csúcssebessége 245 kilométer óránként, a maximális hatótávolsága 454 kilométer; egyszerre 162 percet tud a levegőben tölteni.

(Air Force Technology | Defence Talk)