Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelassulhatnak a számítógépek egy hibától

2018.05.22. 08:40

A Microsoft és a Google közösen hozott nyilvánosságra egy újabb biztonsági hibát, amely a számítógépek processzoraiban található meg, és hasonló az év elején felfedezett Meltdown és Spectre hibákhoz. A Speculative Store Bypass nevű sérülékenység viszont a Meltdownnal szemben olyan firmware-frissítést tartalmaz, amely hatással lehet a számítógépek teljesítményére.

A pc-gyártók már megkapták az Inteltől a hibajavítás mikrokódjainak béta vezióját, és a következő hetekben széles körben elérhetővé válik a javítófolt. Ha bekapcsolva marad a Speculative Store Bypass védelme, a processzorok teljesítménye 2-8 százalékkal csökken - idézi a Verge Leslie Culbertsont, az Intel biztonsági vezetőjét.

A firmware-frissítés alapértelmezett módon kikapcsolja ezt a védelmet, hogy a felhasználók ne tapasztalják meg a negatív hatásokat. Így dönteni lehet, hogy nagyobb biztonságra, vagy inkább optimális teljesítményre van-e szükségünk.

GettyImages-910414848
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Miközben az Intel már úgy tervezi meg a processzorok következő generációját, hogy azok eleve mentesek legyenek az ilyen hibáktól, a Microsoft nagy vérdíjat tűzött ki, akár 250 000 dolláros díjat is felajánlott azoknak, akik Meltdown/Spectre kategóriájú bugokat találnak a forgalomban lévő processzorokban.