Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lelassulhatnak a számítógépek egy hibától

2018.05.22. 08:40

A Microsoft és a Google közösen hozott nyilvánosságra egy újabb biztonsági hibát, amely a számítógépek processzoraiban található meg, és hasonló az év elején felfedezett Meltdown és Spectre hibákhoz. A Speculative Store Bypass nevű sérülékenység viszont a Meltdownnal szemben olyan firmware-frissítést tartalmaz, amely hatással lehet a számítógépek teljesítményére.

A pc-gyártók már megkapták az Inteltől a hibajavítás mikrokódjainak béta vezióját, és a következő hetekben széles körben elérhetővé válik a javítófolt. Ha bekapcsolva marad a Speculative Store Bypass védelme, a processzorok teljesítménye 2-8 százalékkal csökken - idézi a Verge Leslie Culbertsont, az Intel biztonsági vezetőjét.

A firmware-frissítés alapértelmezett módon kikapcsolja ezt a védelmet, hogy a felhasználók ne tapasztalják meg a negatív hatásokat. Így dönteni lehet, hogy nagyobb biztonságra, vagy inkább optimális teljesítményre van-e szükségünk.

GettyImages-910414848
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Miközben az Intel már úgy tervezi meg a processzorok következő generációját, hogy azok eleve mentesek legyenek az ilyen hibáktól, a Microsoft nagy vérdíjat tűzött ki, akár 250 000 dolláros díjat is felajánlott azoknak, akik Meltdown/Spectre kategóriájú bugokat találnak a forgalomban lévő processzorokban.