Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz trollnak nézi a Twitter a bolgárokat

2018.05.23. 11:16

Mostanra kiderült, hogy a Twitter szó szerint értette a netes trollok agresszívabb üldözését, ám az online inkvizíciónak nem várt következményei lettek, és sikerült felkavarni az indulatokat a bolgár mikroblogger közösségben. Egyre többen szembesülnek azzal, hogy a fiókjukat pusztán azért függesztik fel, mert cirill betűkkel kommunikálnak.

Legalábbis ez a gyanú a felhasználók tapasztalatai alapján, hogy elég cirill betűkkel írt szövegben megemlíteni valamelyik népszerűbb fiókot - a Verge példája szerint mondjuk a @youtube fiókot -, hogy bajba kerüljön az ember. De még azok is megszívhatják, aki válaszolnak egy ilyen nyilvános bejegyzésre.

Vannak, akik a közel egy évtizede használt fiókjukat és több ezer követőjüket vesztették így el egy szempillantás alatt. Bár a fiókot viszonylag egyszerű visszaszerezni, a felhasználókon rajta marad valami jelölés, és emiatt a mások twitjére adott válaszaik mások által láthatatlanok maradnak.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Twitternek egy kicsit finomítani kell az algoritmusát, mert bármilyen meglepő, nem mindenki kiberbűnöző és/vagy az megtévesztésére hajtó troll, aki cirill betűkkel vagy esetleg orosz nyelven kommunikál. Ez a megoldás nem segíti sem a kamu profilok eltávolítására irányuló törekvést, sem az online szólásszabadságot.